Πολιτικοί κρατούμενοι στις ΗΠΑ: Η ώρα της κλιμάκωσης των κινημάτων απελευθέρωσης

Το κίνημα στις ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βία εξαπλώνεται.

usa1

Επίσης εντείνονται οι αγώνες των ίδιων των φυλακισμένων ενάντια στην αυθαίρετη χρήση της απομόνωσης και άλλων βάναυσων πρακτικών του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα αυτή με τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πληθυσμό φυλακισμένων σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είχε κερδίσει υποστηρικτές στις ΗΠΑ το αίτημα των Πέντε Κουβανών αγωνιστών – οι τελευταίοι από τους οποίους απελευθερώθηκαν πριν από 2 σχεδόν χρόνια τώρα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αποκτούν νέα δυναμική τρεις ιστορικοί αγώνες μακροχρόνια φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων: Κερδίζουν υποστήριξη και έρχονται ξανά στο προσκήνιο μέσα από τους σημερινούς αγώνες στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβρη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις διεθνώς για τους Όσκαρ Λόπες, Μουμία Αμπού Τζαμάλ και Λέοναρντ Πελτίερ.

Λευτεριά στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα!

oscar-lopez9 Οκτώβρη κορυφώνονται εκδηλώσεις που απαιτούν την απελευθέρωση του Πορτορικανού αγωνιστή με συναυλία και συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον.

Ο Λόπες συνελήφθη το 1981 και κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης του Πουέρτο Ρίκο (FALN). Στερούμενοι αποδεικτικών στοιχείων που να τον συνδέουν με βίαιες πράξεις, οι εισαγγελείς έστησαν εναντίων του την κατηγορία της «ανατρεπτικής συνομωσίας» (seditious conspiracy).

Η συνεχιζόμενη στήριξή του στην υπόθεση της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο, το σθένος και η αξιοπρέπεια που έχει δείξει κατά τις μακρές περιόδους απομόνωσης που του έχουν επιβληθεί και η αλληλεγγύη που έχει δείξει απέναντι στους συγκρατούμενούς του έχουν μετατρέψει τον Λόπες σε σύμβολο του αγώνα ενάντια στο αποικιακό καθεστώς που επιβάλλει η Ουάσιγκτον.

Για την απελευθέρωσή του έχουν καλέσει τριάντα οκτώ δημοτικά συμβούλια στο Πουέρτο Ρίκο, όλες οι εργατικές ομοσπονδίες στο νησί και οι επικεφαλείς των κυριότερων θρησκευτικών δογμάτων.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του Λόπες ενισχύεται καθώς αυξάνεται η αντίθεση προς το καθεστώς οικονομικής επιτήρησης που μόλις έχει επιβληθεί στο νησί. Για τα επόμενα χρόνια, επιτροπή ορισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει κυριαρχική εξουσία πάνω στον προϋπολογισμό και κάθε σημαντική οικονομική απόφαση, προκειμένου να πληρωθεί το εξωτερικό χρέος των 70 δισ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://freeoscarlopeznow.com/ ή τοhttp://www.wbderive.com/boricuahumanrights .

Λευτεριά στον Μουμία Αμπού Τζαμάλ!

mumia

Με πρόσφατη αγωγή του από τις φυλακές όπου βρίσκεται εδώ και 34 χρόνια ο αγωνιστής Αμπού Τζαμάλ απαιτεί φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του.

Η αγωγή του, με τη βοήθεια των κινημάτων αλληλεγγύης, έχει εγείρει το ζήτημα των χιλιάδων έγκλειστων στα σωφρονιστήρια των ΗΠΑ που πάσχουν από ηπατίτιδα C.

Ο Αμπού Τζαμάλ κατέθεσε την αγωγή του όταν οι αρχές του αρνήθηκαν την απαραίτητη θεραπεία επειδή, με απλά λόγια, δεν είναι αρκετά άρρωστος!

Επειδή η θεραπεία είναι ακριβή, οι ασθενείς μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται στην απαραίτητη αγωγή πριν καταστραφεί ανεπιστρεπτί το συκώτι τους.

«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά 6.000 κρατούμενους και κρατούμενες που πάσχουν από αυτή τη νόσο και στερούνται θεραπείας», δηλώνει.

Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, πρώην μέλος των Μαύρων Πάνθηρων, καταδικάστηκε σε θάνατο το 1982 με την κατασκευασμένη κατηγορία της δολοφονίας αστυνομικού στη Φιλαδέλφεια. Το 2011 ομοσπονδιακό δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη.

Οι σωφρονιστικές αρχές τον ρίχνουν συχνά και αυθαίρετα στην απομόνωση. Αρνούνται το αίτημά του να εξεταστεί από γιατρούς της επιλογής του.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.freemumia.com.

Λευτεριά στον Λέοναρντ Πελτίερ

peltier

Ο Λέοναρντ Πελτίερ βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από 40 χρόνια (6 εκ των οποίων στην απομόνωση) για τη συμμετοχή του στο κίνημα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων της Βόρειας Αμερικής. Σήμερα το κίνημα υπεράσπισής του απαιτεί όλο και πιο δραστήρια την απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Πελτίερ, τώρα 71 ετών και με σοβαρά προβλήματα υγείας, καταδικάστηκε το 1977 σε δις ισόβια με τις στημένες κατηγορίες της δολοφονίας 2 πρακτόρων του FBI. Οι κινητοποιήσεις για την απελευθέρωσή του θα  κλιμακωθούν τις 10 Οκτώβρη (Columbus Day).

Το κίνημα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων αναπτύχτηκε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, απέναντι στις αφόρητες συνθήκες ζωής που τους επιβάλλονταν, μεταξύ άλλων με την αθέτηση των συνθηκών μεταξύ των αυτοχθόνων εθνών και του κράτους των ΗΠΑ: από τις ρατσιστικές διακρίσεις και την ελειπή υγειονομική περίθαλψη ως την εκμετάλλευση των περιοχών τους από εταιρείες εξόρυξης και την άρνηση του δικαιώματος στην αλιεία και το κυνήγι στα προγονικά τους εδάφη.

Μια από τις γνωστότερες διαμαρτυρίες υπήρξε η κατάληψη του Wounded Knee από 300 ακτιβιστές του Κινήματος Αμερικανών Ινδιάνων (ΑΙΜ) το 1973 επί 71 μέρες με σκοπό την ανάδειξη των συνθηκών ζωής στις «επικράτειες» των ινδιάνων (reservations). Το ΑΙΜ είχε στοχοποιηθεί από το FBI, το οποίο ανέπτυσσε εναντίον του το περιβόητο πρόγραμμα καταστολής COINTELPRO.

Το περιστατικό για το οποίο κατηγορήθηκε ο Πελτίερ, ηγέτης του AIM, έλαβε χώρα σε επίθεση του FBI στο Pine Ridge το 1975.

Το FBI ισχυρίστηκε ότι ο Πελτίερ σκότωσε τους πράκτορές του, ενώ δεν υπάρχουν φυσικά τεκμήρια γι’ αυτό. Οι δικηγόροι της κυβέρνησης έχουν μάλιστα αποδεχτεί ότι δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τους πυροβολισμούς. Ωστόσο, σε κάθε καμπή του δικαστικού αγώνα, η κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να εμποδίσει εκδικητικά την απελευθέρωσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.whoisleonardpeltier.info.

Μπορείτε να γράψετε στον φυλακισμένο αγωνιστή εδώ: Leonard Peltier, #89637-132, USP Coleman I, P.O. Box 1033, Coleman, FL 33521.

Ένα κίνημα, εντός και εκτός ΗΠΑ –όπως αυτό που ενώθηκε γύρω από το αίτημα της απελευθέρωσης των Πέντε Κουβανών– μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Νατάσα Τερλεξή-atexnos.gr