Νέο φριχτό έγκλημα πολέμου τών Σαούδ στην Υεμένη

gettyimages-613354684

Η υπεραντιδραστική δυναστεία του οίκου των Σαούδ διέπραξε χθες ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα του πολέμου που έχει εξαπολύσει εδώ και 1.5 χρόνο ενάντια στην Υεμένη, βομβαρδίζοντας μια κηδεία στη Σαναά και δολοφονώντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Στην κηδεία παρευρίσκονταν περίπου 2,000 άνθρωποι, και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ μιλούν για 140 νεκρούς και 525 τραυματίες (με τους αριθμούς να αυξάνονται με κάθε ώρα που περνάει).

Υεμενίτες αξιωματούχοι δήλωσαν πως «το μέγεθος του μακελειού καθιστά δύσκολο τον υπολογισμό των θανάτων». «Υπάρχουν απανθρακωμένα πτώματα, και πτώματα που έχουν κομματιαστεί και δε μπορεί να γίνει αναγνώρισή τους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και παιδιά. Κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν φρικιαστικές εικόνες με ακέφαλα πτώματα και «λίμνες αίματος». Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο, που τα νοσοκομεία της πόλης δεν ήταν δυνατό να ανταποκριθούν. Το υπουργείο Υγείας έκανε έκκληση σε όλους τους γιατρούς να βοηθήσουν.

Κατά τα γνωστά, οι Σαούδ αρνήθηκαν ότι διέπραξαν το έγκλημα. Σε μια επίδειξη ρητορικής και διπλωματικής δεινότητας, ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος τύπου του συνασπισμού που βομβαρδίζει την Υεμένη δήλωσε πως ήταν πιθανό οι εκρήξεις να οφείλονται όχι σε αεροπορικό βομβαρδισμό, αλλά σε… «άλλους λόγους».

(βίντεο που φαίνεται να δείχνει το βομβαρδισμό)

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ καθώς και όλες οι σχετικές δηλώσεις των στελεχών του αποτελούν μνημεία υποκρισίας. Εκφράζουν «σοκ και αγανάκτηση» για το χτύπημα, στέλνουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των δολοφονηθέντων και καλούν σε σταμάτημα της βίας, αλλά αδυνατούν να κατονομάσουν τον υπεύθυνο του χτυπήματος – μολονότι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για αεροπορικό βομβαρδισμό. (Τι λέτε, μήπως ήταν πάλι καμιά βόμβα βαρελιού του Άσσαντ ή του Πούτιν; ) Και πώς να κατονομάσει τον υπεύθυνο ο ΟΗΕ, όταν ο εσμός των δολοφόνων, βιαστών και πρεζέμπορων που αποτελεί τον οίκο των Σαούδ, που αποκεφαλίζει και σταυρώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους με κατηγορίες για «μαγεία», κατέχει κατέχει υψηλόβαθμη θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού αυτού. Πόσο ταιριαστό, αλήθεια! Ξεσκεπάζει και τον πραγματικό ρόλο του ΟΗΕ, πέρα από τα ανθρωπιστικά περιτυλίγματα.

«Η σιωπή του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας αποτελεί τα πυρομαχικά των δολοφόνων», σημείωσε ο Μοχάμμεντ Αμντούλ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούτι. «Αυτοί οι δολοφόνοι δε θα γλιτώσουν τη θεία δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ ήταν ομολογουμένως πιο ειλικρινείς από τον ΟΗΕ. Ο Ned Price, εκπρόσωπος τύπου του συμβουλίου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια «άμεση επανεξέταση της ήδη μειωμένης σημαντικά υποστήριξής τους στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σαούδ» και πως «η συνεργασία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της ασφάλειας δεν είναι λευκή επιταγή». Φυσικά οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με οποιαδήποτε ανθρωπιστική ευαισθησία – αντανακλούν απλώς τους πρόσφατους τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν να κάνουν με τις αποκαλύψεις για το ρόλο της δυναστείας στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και τον απόηχο των αποκαλύψεων αυτών, τις ελαφρώς αποκλίνουσες τακτικές των δύο χωρών στη Συρία και την πλήρη αποτυχία των Σαούδ στον πόλεμο ενάντια στην Υεμένη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα εντοπίσει στην επικείμενη απελευθέρωση του Χαλεπίου ένα σημείο καμπής του πολέμου στη Μέση Ανατολή – ένα σημαντικό καρφί στο φέρετρο της ηγεμονίας της δυτικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή. Η προοδευτική δυναμική που θα απελευθερώσει αυτή η εξέλιξη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο δε θα αφήσει ανεπηρέαστο το φρούριο της αντίδρασης που λέγεται Σαουδική Αραβία. Ας το θυμούνται αυτό τα ελεεινά ουαχαβίτικα παράσιτα του οίκου των Σαούδ, γιατί δεν αργεί η ώρα που θα τους παραδοθεί ο πλήρης ιστορικός λογαριασμός για τα εγκλήματά τους. Αυτό φυσικά δε θα γίνει με έναν αυτόματο τρόπο, αλλά μέσα από τη συνειδητή δράση των υποκειμένων που δουλεύουν για το σκοπό αυτό.

Οι Χούτι και ο Άξονας της Αντίστασης κάνουν το καθήκον τους, πολεμώντας ενάντια σε συντριπτικά ανώτερες δυνάμεις – και δε μιλάμε εδώ μόνο για τους Σαούδ, αλλά και για τη δυτική Αυτοκρατορία που στηρίζει τους Σαούδ. Οι βόμβες που κομμάτιασαν τα ταξικά μας αδέρφια στην Υεμένη και τα αεροσκάφη που τις έριξαν κατά πάσα πιθανότητα έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία. Δεν πάνε εξάλλου τρεις βδομάδες που η αμερικάνικη Γερουσία ενέκρινε μια ακόμα συμφωνία πώλησης όπλων στους Σαούδ, ύψους $ 1.15 δις αυτή τη φορά. Επιτέλους πρέπει να κάνει το καθήκον του και το συνειδητό προλεταριάτο της ιμπεριαλιστικής Δύσης, πολεμώντας ενάντια στην αστική του τάξη και απαγορεύοντάς της να ασκεί την παραμικρή βία σε άλλους λαούς.

Π. Παπ. για το avantgarde

Advertisements