Ο αγώνας κατά των κατασχέσεων και οι ποινικές ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος

Τον Νοέμβριο του 2014 άνδρες εισπρακτικής εταιρείας και της Eurobankεμφανίζονται έξω από το σπίτι της Μαίρης Ορφανού στην Ανθούπολη απαιτώντας να τους παραδώσει τα κλειδιά του ακινήτου :«Αν δεν βγείτε έξω από το σπίτι της Eurobank θα φωνάξουμε την αστυνομία» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Η ίδια ταμπουρώνεται στο ακίνητο και καλεί μέσω του τηλεφώνου αλληλέγγυους για την αποτροπή της έξωσης. Εκείνη την ημέρα 400 ακτιβιστές που μάχονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος της πρώτης στέγης συγκεντρώθηκαν και παρέμειναν έως αργά το βράδυ έξω από το σπίτι της κ. Ορφανού ενώ στο πλευρό της συντάχθηκε και όλη η γειτονιά.

Η έξωση εν τέλει απετράπη η εμπειρία όμως που βίωσε άλλαξε άρδην την ζωή της : «Έγινα ενεργό μέλος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Αισθάνομαι ασφάλεια δίπλα στους συναγωνιστές και κυρίως νιώθω ότι βάζω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι για το κοινό καλό, τώρα πια που έχουμε γίνει πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα» δηλώνει στο Unfollow.

H περιπέτεια της κ Ορφανού ξεκίνησε το 2002 οπότε και μπήκε εγγυήτρια σε δάνειο ύψους 60.000 ευρώ που έλαβε ο αδελφός της από την Εurobank. Το 2005 το μαγαζί που διατηρούσε κλείνει και μένει άνεργη και άπορη ενώ προσφεύγει το 2008 στον Νόμο Χατζηγάκη για την προστασία των δανειοληπτών και στη συνέχεια στον Νόμο Κατσέλη. Η τράπεζα στο ενδιάμεσο με σειρά παρανομιών και παρατυπιών και αισχρούς εκβιασμούς (όπως εντός του Ιουνίου να καταθέσετε 12.500 ευρώ) έχει δέσει χειροπόδαρα την εγγυήτρια του δανείου. «Καταβάλλω κάθε μήνα τα 20 ευρώ όπως ορίζει η απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Το χρέος όμως σύμφωνα με τη Eurobankεκτοξεύεται συνεχώς. Περιττό να σας αναφέρω ότι απέκτησα σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Και δεν κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια. Όχι δεν κοιμάμαι. Ένα θόρυβο να ακούσω έξω από την πόρτα πετάγομαι αρπάζω το κινητό και την τσάντα μου και ανεβαίνω στην ταράτσα. Όμως έχω ορκισθεί στη μνήμη των γονιών μου που έκαναν τόσες θυσίες για την απόκτηση αυτού του σπιτιού ότι δεν πρόκειται να το δώσω χάρισμα. Προτιμώ να το κατεδαφίσω μόνη μου, να το ανατινάξω, η τράπεζα πάντως δεν θα το πάρει» καταλήγει η κ. Ορφανού.

Λεωνίδας Βατικιώτης και Ντίνα Ιωακειμίδου

Το 2014 το κίνημα κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας βρέθηκε στην κορύφωσή του. Η αλλαγή δε που προαλειφόταν στη διακυβέρνηση της χώρας είχε δημιουργήσει προσδοκίες για σεισάχθεια, και κατοχύρωση του Συνταγματικού δικαιώματος στη στέγη. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2015 μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών συναντώνται με τον Γιώργο Σταθάκη υπουργό τότε Οικονομίας ο οποίος τους διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι η νέα κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία. «Έχετε την απόλυτη στήριξή μας» διαβεβαιώνει τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Τον Νοέμβριο όμως του 2015 ο Νόμος Κατσέλη ως απότοκο του τρίτου μνημονίου τροποποιείται επί τω χείρω. Έτσι τίθενται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, εισάγεται ο όρος του συνεργάσιμου δανειολήπτη ενώ η πραγματικότητα των δανειοληπτών ορίζεται από την μόνιμη εποπτεία των τραπεζών και τον ασφυκτικό έλεγχο της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης τους. Η καθυστέρηση δε αποπληρωμής των δόσεων που έχουν ορισθεί είτε διά δικαστικού είτε διά εξωδικαστικού συμβιβασμού συνεπάγεται την ταχύτατη έκπτωση από τη ρύθμιση.

«Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία των αδυνάτων» δήλωνε τον Νοέμβριο του 2015 κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ενδεχομένως να έχει διαφορετική γνώμη η κοπέλα, μητέρα μόνη ενός παιδιού που, όπως αναφέρει στο Unfollow o Bασίλης Πολυχρόνης μέλος της κίνησης Πολίτες Μεγάρων κατά των Πλειστηριασμών, η οποία ζήτησε μέσω τρίτων την βοήθεια της συλλογικότητας καθώς η Alpha Bank βγάζει σε πλειστηριασμό την πρώτη και μοναδική κατοικία της για επισκευαστικό δάνειο που έλαβε.

Ένα από τα ψέματα που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της κοινωνίας τους πλειστηριασμούς είναι πως αφορούν ακριβά σπίτια ή όσα δεν είναι πρώτη κατοικία. «Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη για να αντιληφθεί ότι από την εύνοιά του αποκλείστηκαν πολλοί που την είχαν άμεση ανάγκη», τονίζει ο Θανάσης Παπαγεωργίου που συμμετέχει στη συλλογικότητα «Πλειστηριασμοί στα Μεσόγεια Στοπ» και επισημαίνει ότι έχουν ήδη βγει στο σφυρί σπίτια πολύ φτωχών ανθρώπων. «Για να ενταχθείς στο νόμο Κατσέλη πρέπει να είναι ενήμερη η τελευταία δόση του δανείου σου. Όρος σχεδόν αδύνατος καθώς αν έχεις λεφτά για να πληρώσεις την τελευταία δόση, τότε γιατί να ενταχθείς; Είναι ενδεικτικό πως οι περισσότεροι χρωστούν τις δόσεις των 2-3 τελευταίων ετών.

Άλλη προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο.

Ενδεχόμενο εξ ίσου αδύνατο για πολλά νοικοκυριά που δούλευαν κι οι δύο. Μια ακόμη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να μην έχει πουλήσει κανένα περιουσιακό στοιχείο τα τρία προηγούμενα χρόνια. Μα όταν ξεκίνησε η πτώση των μισθών κι η αύξηση της ανεργίας οι περισσότεροι πούλησαν το δεύτερο αυτοκίνητο, τη μηχανή ή οικόπεδα που είχαν για να μπορέσουν να πληρώνουν τα δάνεια της πρώτης κατοικίας τους. Επομένως εκτός του νόμου Κατσέλη δε βρίσκονται μόνο τα εξοχικά και οι ακριβές πρώτες κατοικίες».

Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα ως φαίνεται καθώς ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με συνέντευξή του στο ΑΠΕ στα τέλη Αυγούστου δήλωσε ευθαρσώς ότι είμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου για έσοδα 2,05 δισ. Ευρώ ως το τέλος τους έτους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μεγάλη παρηγοριά για τον παππού που εμφανίστηκε εμφανώς κατατρομαγμένος στο Ειρηνοδικείο της Νίκαιας υποβασταζόμενος από την κόρη του και τον γιο του και συνοδεία επτά κουστουμαρισμένων ανδρών της Τράπεζας Πειραιώς. « Ο παππούς ήταν υπό στενή εποπτεία» εξηγεί στοUnfollow ο Τάσος Καραγιώργος μέλος της κίνησης ΑΛ.ΑΝΥΑ (Αλληλεγγύη, Ανατροπή, Ανυπακοή) στο Unfollow. «Είχαμε ήδη κλείσει με αλυσίδα το ειρηνοδικείο απαγορεύοντας τη διενέργεια πλειστηριασμών. Τι συμβαίνει ρωτήσαμε τον ηλικιωμένο κύριο; Με πιέζουν αφόρητα παιδί μου. Χρωστάω 60.000 στην Τράπεζα Πειραιώς και το διαμέρισμά μου στον Κορυδαλλό είναι αξίας 250.000 ευρώ. Μου είπαν ότι θα το εκπλειστηριάσουν και θα μου δώσουν και ένα μικρό χαρτζιλίκι 2000-3000 ευρώ. Και δέχτηκα…» Ο πλειστηριασμός δεν έγινε καθώς δεν επετράπη να γίνει….

Αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας

Τα κόκκινα δάνεια των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων υπερβαίνουν πλέον τα 110 δις με το μεγαλύτερο μέρος τους-άνω του 60%- να αφορά επιχειρηματικά. Μάλιστα ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας που υπογράφηκε στις 2 Αυγούστου ισοδυναμεί με εναρκτήριο λάκτισμα για την κούρσα που θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει ποτέ σημειωθεί επί ελληνικού εδάφους. Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να βάζει τάξη στο χάος περιγράφοντας με κάθε αυστηρότητα τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί κάθε πιστωτικό ίδρυμα απέναντι σε φυσικά, νομικά πρόσωπα και επαγγελματίες που έχουν καθυστερημένες οφειλές.

Για παράδειγμα ορίζει ότι κάθε ίδρυμα «οφείλει να θεσπίσει λεπτομερώς καταγεγραμμένη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων, με κατηγοριοποίηση δανείων και δανειοληπτών…

Να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση των κανόνων διαφάνειας και κατάλληλης και έγκαιρης ενημέρωσης του ιδιοκτήτη. Να συστήσει Επιτροπή Ενστάσεων συγκροτούμενη από τουλάχιστον τρία ανώτερα στελέχη, κοκ». Περιλαμβάνει μάλιστα στο Παράρτημα ακόμη και τυποποιημένες φόρμες που θα συμπληρώνονται από την τράπεζα όπου θα αναφέρονται στοιχεία για το μηνιαίο εισόδημα, την ακίνητη περιουσία, κ.α. Στην πραγματικότητα ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να «κανονικοποιεί» και να ρυθμίζει τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο ξεπούλημα των κόκκινων δανείων. Περισσότερο μοιάζει με το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει την εκτέλεση μιας θανατικής ποινής, ενδύοντας την πιο βάρβαρη διαδικασία με τα ιερά άμφια της τυπικής νομιμότητας.

Είναι με άλλα λόγια ο «οδικός χάρτης» που θα επιτρέψει τους μαζικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη κατ’ εφαρμογή των όσων προβλέπει το Μνημόνιο Τσίπρα και θα θωρακίζει νομικά τις τράπεζες και τα στελέχη τους από πιθανές προσφυγές θιγόμενων δανειοληπτών.«Πιθανότατα θα αφαιρείται η δυνατότητα του δανειολήπτη ακόμη και στην δικαστική προσφυγή εφόσον αυτός χαρακτηρισθεί μη συνεργάσιμος. Γεγονός κατάφωρα αντισυνταγματικό» σημειώνει στο Unfollow η Τόνια Κατερίνη δραστήριο στέλεχος κατά των πλειστηριασμών.

«Το επίδικο αφορά στην κατατρομοκράτηση των πολιτών, στη θεσμοθέτηση του φόβου. Άπαντες να είμαστε καταχρεωμένοι, ελεγχόμενοι και απίστευτα καθημαγμένοι. Μάλιστα οι δυο νέες καινοτομίες του Κώδικα αφορούν στη δυνατότητα πώλησης του ακινήτου, δηλαδή αν φτωχοποιηθείς απόλυτα και με δική σου επιλογή τότε θα σου σβήσω το χρέος καθώς και στην ενοικίαση για ένα εύλογο διάστημα του ακινήτου από την τράπεζα προς τον δανειολήπτη. Εν ολίγοις ακόμη μεγαλύτερη πίεση και ολοκληρωτική παράδοση την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου» προσθέτει η κ Κατερίνη. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε ένας στους δυο φορολογούμενους έχει χρέη προς το δημόσιο ενώ ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ανέρχονται στα 90 δις, περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας…Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι νέες οφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο ανήλθαν στα 6,9 δισ. Το χρέος προς τα ταμεία προσδιορίζεται στα 27 δις ενώ τα χρέη μεταξύ ιδιωτών υπερβαίνουν τα 10,6 δισ. Σύνολο ιδιωτικού χρέους εν ολίγοις 237,6 δισ.

Το δημόσιο πάντως δεν ορρωδεί πλέον προ ουδενός αφού κατάσχει ότι βρεθεί μπροστά του: Ο Γιώργος διατηρούσε κατάστημα ΠΡΟ ΠΟ σε περιφερειακή πόλη της χώρας.

Πριν από τέσσερα χρόνια η κρίση τον γονάτισε και βρέθηκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τον ΟΑΕΕ. Για χρέος 2.800 ευρώ προς την εφορία υπέστη τη διαδικασία συντηρητικής κατάσχεσης στα κινητά αντικείμενα του πρακτορείου. «Απλώσαν τις καρέκλες και τα τραπέζια και κανονικά διεξήχθη ο πλειστηριασμός στο ειρηνοδικείο της πόλης που διαμένω. Εν τέλει αυτός κηρύχθηκε άγονος όμως εγώ το συναίσθημα που βίωσα εγώ..Θα σας πω μόνο ότι υπέστην έμφραγμα πριν από δυο χρόνια. Το πρακτορείο το έχω κλείσει βέβαια και τώρα είμαι άνεργος και ασθενής..» σημειώνει στο Unfollow. Για χρέος 1.170 ευρώ προς την εφορία ναυτικός που δεν είχε θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας βρέθηκε στο ειρηνοδικείο της Νίκαιας, όπως μας αναφέρει ο Τάσος Καραγιώργος, για να του κατάσχουν το μοναδικό κινητό περιουσιακό του στοιχείο, το αυτοκίνητό του : «Απολύτως απαραίτητο για τον ίδιο αφού ο άνθρωπος είχε κινητικά προβλήματα.

Αποτρέψαμε τον πλειστηριασμό και εν τέλει έγινε διακανονισμός για καταβολή δόσης τριάντα ευρώ το μήνα» τονίζει ο Τάσος Καραγιώργος. Η ίδια «ευαισθησία» επιδεικνύεται ενίοτε και από τους ΟΤΑ. Ο δήμος της Αθήνας εν προκειμένω επιχείρησε τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας νεαρού ζευγαριού στους Αγίους Αναργύρους αξίας 85.000 ευρώ για χρέος προς τον δήμο ύψους 2.300 ευρώ. Ο πλειστηριασμός απετράπη όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Παπαδόπουλος του κινήματος Δεν πληρώνω.

Ποινικές ευθύνες

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, που τώρα εμφανίζεται ως φύλακας άγγελος της νομιμότητας, λόγω των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, φέρει τεράστια ποινική ευθύνη για την υπερχρέωση των χρόνων της λεγόμενης ευφορίας κι η οποία οδήγησε την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Ειδικότερα, με την εγκύκλιο 1635/21.10.2005 είχε προσδιορίσει το ύψος της δόσης ενός υπό έγκριση δανείου στο 30-40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη. Ήταν μια οδηγία που έπρεπε να σέβονται και να ακολουθούν όλες οι εμπορικές τράπεζες καθώς εγγυούταν τόσο την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος (να μη γεμίσουν δηλαδή τα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια) όσο και την οικονομική ισορροπία των νοικοκυριών. Στην πράξη ωστόσο αυτή η οδηγία παραβιαζόταν κατάφωρα.

Οι τράπεζες για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πελατών, που υποκινούνταν εν πολλοίς από αλλεπάλληλες διαφημίσεις, και να μπορέσουν να διαχειριστούν την υπερβάλλουσα ρευστότητα που αφειδώς απελευθέρωνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκριναν δάνεια που συνοδεύονταν από δόσεις σημαντικά υψηλότερες του ποσοστού 30-40% του εισοδήματος, ενώ συμπλήρωναν το αιτούμενο ποσό με τη χορήγηση επιπλέον δανείων, συνήθως επισκευαστικών. Επρόκειτο για μια πρακτική που ακολουθούταν κατά κόρον κι είναι αδύνατο να μην είχε υποπέσει στην αντίληψη της κεντρικής τράπεζας καθώς σε μηνιαία βάση ενημερώνεται για τη δραστηριότητα των εμπορικών τραπεζών και τη σύνθεση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Η έκταση ωστόσο που έλαβε το φαινόμενο βεβαιώνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κεντρικής τράπεζες σφύριζαν αδιάφορα, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για να συνεχίζεται αυτή η πρακτική που οδήγησε στην υπερχρέωση των πολιτών. Με ποιανού εντολή ανέχονταν την παραβίαση των οδηγιών;

Ως τεκμήριο ενοχής της κεντρικής τράπεζας πρέπει να θεωρηθεί η αδιαφορία που επέδειξε η διοίκησή της στην ερώτηση που της απευθύναμε στις 4 Αυγούστου 2016.

Με γραπτό μάλιστα τρόπο, ζητήσαμε να μάθουμε αν διαπιστώθηκε ποτέ στο παρελθόν υπέρβαση του παραπάνω ορίου (30-40%) και τι μέτρα έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδας για την πιστή τήρηση όσων προβλέπει το έγγραφο 1635/21.10.2005. Ούτε καν έκαναν τον κόπο να απαντήσουν, επιλέγοντας να αφήσουν κλειστό ένα από τα πιο δυσώδη κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, με κριτήριο της διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού λόμπι, …ορθά εποίησε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι το άνοιγμα του φακέλου της υπερχρέωσης όχι μόνο θα έδειχνε πως η ευθύνη δεν είναι του δανειολήπτη στον οποίο μετακυλίεται σε μια προσπάθεια ενοχοποίησής του που είναι η άλλη όψη της αθώωσης των τραπεζιτών. 

Επίσης, θα άνοιγε και ο δρόμος της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών.

Γι’ αυτό το λόγο προτιμάει να μην απαντά σε ενοχλητικές ερωτήσεις ο Γ. Στουρνάρας που να θυμίσουμε ότι την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κραταιάς τότε Εμπορικής Τράπεζας…Η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών εκφράστηκε πέραν των άλλων και με την προώθηση επισφαλών προϊόντων καταστρέφοντας οικονομικά επιχειρηματίες. Μια χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στη χορήγηση δανείων σε ελβετικό φράγκο. Ο Μιχάλης Χατζής πρωτεργάτης της κίνησης κατά των πλειστηριασμών στην πόλη του Μεσολογγίου υπήρξε ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας με έντεκα καταστήματα και πολλούς εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του.

Η τράπεζα τον έπεισε ότι είναι η πλέον ασφαλής κίνηση η χορήγηση δανείου σε ελβετικό φράγκο

. «Για δάνειο 200.000 ευρώ είχα ήδη πληρώσει ύστερα από πέντε χρόνια σε τόκους 90.000 ευρώ. Όταν η ισοτιμία ευρώ-φράγκου κατέρρευσε αντί να χρωστάω 170.000 βρέθηκα με χρέος 290.000 ευρώ και καταβολή δόσεων 2.500 ευρώ το μήνα. Οι δουλειές καταβαραθρώθηκαν με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στα καταστήματα και να χαθούν και θέσεις εργασίας» δηλώνει στο Unfollow.

Για τον ίδιο η δικαστική δικαίωση που επήλθε στη συνέχεια δεν έχει πλέον κανένα νόημα.« Αν αυτό συνέβαινε το 2011 ίσως να τα κατάφερνα. Πλέον υποχρεώθηκα να εκποιήσω ο ίδιος την κατοικία μου για να ξεχρεώσω, σπουδάζω δυο παιδιά και αδυνατώ να καταβάλω έστω και ένα ευρώ» συμπληρώνει. «Πράγματι με την κατάρρευση της ισοτιμίας βρέθηκαν οι δανειολήπτες να πληρώνουν διπλό και τριπλό δάνειο από αυτό που είχαν λάβει» αναφέρει στο Unfollow ο Γιώργος Καλτσάς δικηγόρος του Πειραιά που έχει χειριστεί ανάλογες υποθέσεις που οδήγησαν στην υπ αρ 619/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και η οποία χαρακτήριζε καταχρηστικό και άκυρο τον όρο αποπληρωμής που τέθηκε από τις τράπεζες αφού «δεν διατυπώνεται ευκρινώς ο τρόπος λειτουργίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η μέθοδος και οι ιδιαιτερότητες του μηχανισμού μετατροπής του εγχώριου σε ξένο νόμισμα.» 

Τα άσχημα νέα όμως δεν λήγουν εδώ.

Για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων έπονται μαζικές αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων και ανταγωνιστικών κλάδων της οικονομίας. Έτσι η δυνατότητα που παρέχεται μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας για ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο θα αποτελέσει την κερκόπορτα για τη συμμετοχή ή και πλήρη ανάληψη της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων από τις τράπεζες με τις τελευταίες να προβαίνουν σε αλλαγή διοικήσεων, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, με αντάλλαγμα τη διαγραφή μέρους των δανείων. Με δυο λόγια μια βίαιη αναδιάρθρωση της επιχειρηματικής δομής της ελληνικής οικονομίας.«Προβλέπεται η μεταβίβαση στα fundsακόμη και ενήμερων δανείων για κλάδους της οικονομίας που θεωρούνται «φιλέτα» όπως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τομείς τροφίμων κτλ Το ίδιο προβλέπεται ακόμη και για τα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τα funds πέραν του υπερταμείου θα μπαίνουν από την πίσω πόρτα και στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα »» σημειώνει ο Ηλίας Παπαδόπουλος.

Χάνουν τα πάντα βυθισμένοι στη σιωπή

Το ζήτημα των πλειστηριασμών θα έρθει στην επιφάνεια απότομα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η σχετική ύφεση των προηγούμενων μηνών, παρότι η κυβέρνηση περιόρισε το εύρος των κατηγοριών δανειοληπτών που υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να βγουν στο σφυρί χιλιάδες επιπλέον υποθήκες, οφειλόταν στην απεργία των συμβολαιογράφων η οποία όμως έληξε στις 30 Ιουνίου. Τα δικαστήρια επίσης είναι κλειστά τον Αύγουστο. Είναι έτσι σίγουρο, δεδομένων και των πιέσεων των δανειστών που θέλουν να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, ότι τον μήνα που ανοίγουν τα σχολεία θα …κλείσουν πολλά σπίτια με παράλληλη όξυνση της καταστολής.

Τον περασμένο Ιούλιο τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης όπου αλληλέγγυοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας από την τράπεζα Πειραιώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Συγκρούσεις με την αστυνομία και τα ΜΑΤ έχουν καταγραφεί και αναμένεται να οξυνθούν έτι περαιτέρω. Στο ειρηνοδικείο της Νίκαιας ο άνθρωπος της Πειραιώς μιλά με τον ανώτερο του ενημερώνοντας τον για την κατάληψη του χώρου προκειμένου να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί. Και το ανώτερο στέλεχος της Πειραιώς ερωτά : Να καλέσω τα ΜΑΤ;; Τα ΜΑΤ στην υπηρεσία των τραπεζών εν ολίγοις. Στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου κάθε Τετάρτη,όπως τονίζει στο Unfollow, o Σήφης Σουχλάκης μέλος του σωματείου κατά των πλειστηριασμών που έχει δημιουργηθεί, γίνεται κανονικός πόλεμος με τους ειδικούς φρουρούς και τα ΕΚΑΜ. Συγκεντρώνονται όμως κάθε Τετάρτη 350 άτομα και αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς, σπάνε τα κάγκελα και τους φραγμούς και ενίοτε συλλαμβάνονται. Την υπόθεση την έχουν πάρει στα χέρια τους « Μέχρι πριν από λίγο καιρό καταγραφόντουσαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Κρήτη. Αποφασίσαμε να ξεπεράσουμε το άγχος μας την κατάθλιψη μας και να ριχτούμε στη μάχη. Και σας διαβεβαιώ ότι νιώθουμε πολύ καλύτερα»τονίζει χαρακτηριστικά στοUnfollow.

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για την πλειονότητα των δανειοληπτών που ενοχοποιημένοι μέσα στη σιωπή βλέπουν τις περιουσίες τους να εκποιούνται.

Οι περισσότεροι δεν εμφανίζονται καν στα ειρηνοδικεία. Όπως η Μαρία από την Γλυφάδα που για χρέος 8.000 ευρώ στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας προχώρησαν στον εκπλειστηριασμό της πρώτης της κατοικίας. Στο ειρηνοδικείο της Αθήνας δεν εμφανίστηκε και οι ενάγοντες την διέσυραν. Η ίδια επικοινώνησε κλαίγοντας λίγες ημέρες μετά με τους αλληλέγγυους και δήλωσε : «Είμαι αυτή που η πρώτη της κατοικία μπήκε σε πλειστηριασμό για χρέη σε κοινόχρηστα. Δεν έχω κουράγιο να τους αντιμετωπίσω. Δεν έχω κουράγιο ούτε βοήθεια να ζητήσω. Αύριο έρχονται για να μου κάνουν έξωση, Θα αφήσω το κλειδί στην πόρτα και θα φύγω.» Όπως και έκανε…

«Είναι μείζονος σημασίας η παρουσία αυτών που κινδυνεύουν στα ειρηνοδικεία. Αφενός γιατί η παρουσία τους θα εμπνεύσει τους αλληλέγγυους και αφετέρου γιατί θα γνωρίζουμε και εξατομικευμένα τις περιπτώσεις και πώς να τις χειριστούμε»υπογραμμίζουν όλοι οι συμμετέχοντες ενάντια στους πλειστηριασμούς. «Όσο πιο μαζικές καταστούν οι συγκεντρώσεις τόσο μεγαλύτερες οι επιτυχίες μας. Αν δεν αντιδράσουμε θα μας τσακίσουν ολοκληρωτικά»προσθέτουν.«Δεν θα επιτρέψουμε πλειστηριασμούς», τονίζει στο Unfollow ο Δημήτρης Γεωργιτσόπουλος μέλος επίσης της συλλογικότητας «Πλειστηριασμοί στα Μεσόγεια Στοπ», η οποία μέχρι στιγμής, με τη μαζική παρουσία του κόσμου στο Ειρηνοδικείο, έχει καταφέρει να αποτρέψει πολλούς πλειστηριασμούς. «Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η περιουσία ενός φαρμακοποιού που έβγαινε στο σφυρί.

Επρόκειτο για κατάφωρη αδικία καθώς το δημόσιο τον είχε απλήρωτο, τα περιθώρια κέρδους του είχαν μειωθεί, οι πωλήσεις είχαν πέσει κατακόρυφα κι αυτός έπρεπε να εξυπηρετήσει ένα δάνειο που είχε συνάψει υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ήταν εντελώς αδύνατο να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και το ίδιο συμβαίνει για χιλιάδες άλλες κτίρια, επιχειρήσεις και σπίτια ακόμη και πρώτης κατοικίας που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, με πρωταγωνιστές συχνά την Τράπεζα Πειραιώς και την Άλφα».

Ο Θ. Παπαγεωργίου τονίζει επίσης την ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο καθώς όπως είναι σήμερα ευνοεί τους πλειστηριασμούς:

«Η εξαίρεση από το φόρο μεταβίβασης και πολύ περισσότερο η έλλειψη υποχρέωσης δικαιολόγησης της πηγής προέλευσης των χρημάτων – διάταξη που ευνοεί το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πρέπει άμεσα να αλλάξουν για να απομακρυνθεί ο εφιάλτης των πλειστηριασμών». Κυβέρνηση και δανειστές για να κάνουν απροσπέλαστη τη διαδικασία των πλειστηριασμών στη λαϊκή αγανάκτηση στοχεύουν να τη μεταφέρουν στο διαδίκτυο. Ήδη, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει δημιουργηθεί η σχετική πλατφόρμα ώστε οι σύγχρονοι μαυραγορίτες να μην εκτίθενται σε κοινή θέα και εισπράττουν την κατακραυγή. Η κυβέρνηση επίσης, με αυτό τον τρόπο θέλει να οικοδομήσει κοινωνικές συμμαχίες, δηλαδή να δημιουργήσει συνένοχους στην πολιτική της εκποίησης όσους έχουν λίγα χρήματα στην άκρη και θα λιγουρεύονται την αγορά περιουσιών που βγαίνουν στο σφυρί. «Ακόμη και τότε θα συνεχίσουμε δίνοντας ραντεβού στα γραφεία των συμβολαιογράφων όπου θα ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταβίβασης» τονίζει ο Δ. Γεωργιτσόπουλος.

Οι συλλογικότητες προετοιμάζονται για παναττικό και πανελλαδικό συντονισμό. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Το ραντεβού είναι σταθερό:

Κάθε Τετάρτη έξω από τα ειρηνοδικεία. Και αν χρειαστεί έξω από τα γραφεία των συμβολαιογράφων και έξω από τα σπίτια που κινδυνεύουν να χαθούν…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Unfollow, μηνός Σεπτεμβρίου 2016