Bayer και Monsanto τότε και τώρα: Οι ναζί και ο «πορτοκαλί παράγοντας»

Η μία εταιρεία συνεργάστηκε με τους ναζί και η άλλη ήταν υπεύθυνη για τον Παράγοντα Πορτοκαλί – το χημικό με το οποίο οι ΗΠΑ χτυπούσαν το Βιετνάμ. Τώρα συνασπίζονται προκειμένου να έχουν το μονοπώλιο των σπόρων και των φυτοφαρμάκων σε ολόκληρο τον πλανήτη

Ο λόγος για τηBayer και τηνMonsanto. Όπως έγινε χθες γνωστό το διοικητικό συμβούλιο της Monsantoενέκρινε την προσφορά εξαγοράς ύψους 66 δισ. δολαρίωνπου κατέθεσε η Bayer και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολοσσιαία συμφωνία.

Με το «γάμο» αυτό θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η Bayer θα αποτελέσει τον«Δούρειο Ίππο» της Monsanto που θα μπορέσει έτσι να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) προϊόντα. 

Αυτό είναι το μέλλον. Τι συμβαίνει όμως με το παρελθόν των δυο εταιρειών; 

Η Bayer τότε και τώρα: 

210396g-bayger

Δυο φίλοι που έφτιαχναν βαφές από λιθανθρακόπισσα ξεκίνησαν την Bayer το 1863. Η εταιρεία τελικά εξελίχθηκε σε μια τεράστια εταιρεία χημικών και φαρμάκων που απέκτησε ιδιαίτερη φήμη για την εισαγωγή ηρωίνης – ως φάρμακο για το βήχα – το 1896 και στη συνέχεια της ασπιρίνης το 1899. Σύμφωνα με τοBloomberg, η εταιρεία συνεργάστηκε, ως ανάδοχος, με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και χρησιμοποίησε ανθρώπους σε καθεστώς

Σήμερα η εταιρεία εδρεύει στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας φτιάχνει φάρμακα και διαθέτειεπιστημονική μονάδα για τις αγροτικές καλλιέργειες που δημιουργεί ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα. Ο στόχος της εταιρείας είναι να κυριαρχήσει στην αγορά των χημικών και φαρμάκων για ανθρώπους, φυτά και ζώα. 

Η Monsanto τότε και τώρα: 

210396g-1x-1_1

Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 αρχικά ως εταιρεία που έφτιαχνε πρόσθετα για τρόφιμα, όπως σακχαρίνη. Αργότερα, επεκτάθηκε δημιουργώντας βιομηχανικές και χημικές ουσίες, φαρμακευτικά προϊόντα και γεωργικά προϊόντα. 

Είναι διάσημη για τη δημιουργία μερικών άκρως αμφιλεγόμενων και πολύ τοξικών ουσιών, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (ευρέως γνωστά ως PCBs) και τον διαβόητο «Πορτοκαλί Παράγοντα» (Agent Orange) που χρησιμοποίησε ο στρατός των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. 

Ήταν ένα φυτοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ όπου έβρισκαν κάλυψη και τροφή οι Βιετκόνγκ. Το 2,4,5-Τ που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του παράγοντα βρέθηκε αργότερα να περιέχει την 2,3,7,8 – τετραχλοροδιβενζοδιοξυνη, μια εξαιρετικά τοξική ουσία. 

Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» που ονομάστηκε έτσι από τις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών (200Λ) μέσα στα οποία μεταφερόταν σκότωσε ή ακρωτηρίασε πάνω από 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες. 

Τη δεκαετία του 1970 η Monsanto έφτιαξε και έριξε στο εμπόριο το ζιζανιοκτόνο Roundup και δέκα χρόνια αργότερα δημιούργησε γενετικά τροποποιημένους σπόρους καλαμποκιού και σόγιας. 

tvxs.gr

Lefteria:

ig-farben-cartel

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1943, η γερμανική εταιρεία Bayer παράγγειλε και αγόραζε «παρτίδες» γυναικών από το Άουσβιτς για να πειραματιστεί με φάρμακα. Επιστολές της Bayer, με τις οποίες απευθυνόταν στην διοίκηση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς για να αγοράσει γυναίκες, βρέθηκαν κατά την απελευθέρωση του από τον Κόκκινο Στρατό.

14572371_1267201340013369_2662973702602794285_n

Πρώτη επιστολή :
«Για να τεστάρουμε ένα υπνωτικό φάρμακο, θα ήταν δυνατόν να μας διαθέσετε μερικές φυλακισμένες;».

Δεύτερη επιστολή :
«Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε την επιστολή σας. Θεωρούμε υπερβολική την τιμή των 200 μάρκων, προσφέρουμε 170 μάρκα ανά γυναίκα, θα χρειαστούμε 150 γυναίκες».

Τρίτη επιστολή :
«Εντάξει για την τιμή που συμφωνήθηκε. Επομένως, σας παρακαλούμε να προετοιμάσετε μια 150 γυναίκες με την καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας».

Τέταρτη επιστολή :
«Λάβαμε τη παρτίδα των 150 γυναικών. Η επιλογή σας είναι ικανοποιητική παρότι οι γυναίκες είναι πολύ λιωμένες από αδυναμία. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τα αποτελέσματα των πειραμάτων».

Πέμπτη επιστολή :
«Τα πειράματα διεξήχθησαν. Οι γυναίκες πέθαναν. Θα σας γράψουμε σύντομα να σας ζητήσουμε να προετοιμάσετε μια άλλη παρτίδα». 

via Λέμε όχι στη χρυσή αυγή

ahrp.org/auschwitz60

Advertisements