Απέλαση 59 προσφύγων από τη Μυτιλήνη – Απέτρεψαν απέλαση στην Κω και καταγγελία από Ύπατη Αρμοστεία

Η απέλαση 59 προσφύγων, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και ένα παιδί, πραγματοποιήθηκε χθές στις 12:00 το μεσημέρι στη Μυτιλήνη. Η επιστροφή τους στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex, το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία οι πέντε απελάσεις έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας. Συγκεκριμένα  μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 3 άνδρες και 2 γυναίκες -2 από το Πακιστάν, 1 από το Ιράκ, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από την Αλγερία.

Για δύο υπήρξαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου στον β’ βαθμό, για έναν απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α’ βαθμό, ενώ οι υπόλοιποι δύο δεν είχαν εκφράσει βούληση για αίτημα διεθνούς προστασίας.

Οι υπόλοιπες 54 απελάσεις  έγιναν «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής». Οι  52 από αυτούς ήταν άνδρες, 1 γυναίκα και 1 συνοδευόμενο ανήλικο -49 από το Ιράκ, 3 από το Αφγανιστάν και 2 από το Ιράν. Όλοι τους δεν είχαν εκφράσει βούληση για αίτημα παροχής ασύλου.

Λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο για το Δικελί τρεις από τους πρόσφυγες δήλωσαν πως έχουν μέλη των οικογενειών τους στην Ελλάδα και ακυρώθηκε για αυτούς η διαδικασία απέλασης, σύμφωνα πάντα με ενημέρωση από την αστυνομία.

Απετράπη απέλαση από Λέρο

Να σημειωθεί πως στην σημερινή επιχείρηση επιστροφής ήταν προγραμματισμένο να απελαθούν ακόμα 79 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες στη Λέρο. Χθες βράδυ και σήμερα το πρωί μέλη διεθνών οργανώσεων και εθελοντές πραγματοποίησαν παρέμβαση στις αστυνομικές αρχές της Λέρου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής με αποτέλεσμα να ανασταλεί η απέλαση των συγκεκριμένων προσφύγων.

Εθελοντές από τη Λέρο μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου τόνισαν πως και οι 79 πρόσφυγες είχαν δηλώσει βούληση για αίτημα Διεθνούς Προστασίας (άσυλο) κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησης τους, κάτι όμως που φαίνεται ότι αγνοήθηκε από τις αρχές. Ανάμεσα στους 79 είναι και αρκετές οικογένειες καθώς και άτομα από ευάλωτες ομάδες.

Και καταγγελία από ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Σε μία σοβαρότατη καταγγελία αναφορικά με την απέλαση 10 Σύρων που βρίσκονταν στη Λέρο προχώρησε με ανακοίνωσή της σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Υ.Α. αναφέρει: » H Ύπατη ανησυχεί σοβαρά για τις παράνομες μεταφορές Σύριων υπηκόων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει, μια ομάδα 91 ανθρώπων έφτασαν στη Μήλο στις 14 Οκτωβρίου. Την ομάδα την μετέφεραν στο Κέντρο Υποδοχής και Καταγραφής Λέρου, όπου και επισήμως εξέφρασαν την επιθυμία τους στις αρμόδιες αρχές να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.

Στην ομάδα υπήρχαν και 10 Σύριοι υπήκοοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω και μετά απελάθηκαν με αεροπλάνα στα Άδανα της Τουρκίας, χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία για όσους έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Η Ύπατη έχει ζητήσει να διευκρίνηση του συμβάντος από τις ελληνικές αρχές.

Η Ύπατη επίσης ανησυχεί για άλλες υποθέσεις που αφορούν μια ομάδα 131 ανθρώπων που έφτασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Η Ύπατη ψάχνει πληροφορίες για το που βρίσκονται οι άνθρωποι και το νομικό καθεστώς 33 από αυτούς που τους πήραν σε άγνωστες περιοχές. Στην Ύπατη και στους νομικούς εκπροσώπους της έχει απαγορευτεί η  πρόσβαση σε αυτά τα 33 άτομα».

Τα 10 άτομα στα οποία γίνεται η αναφορά, μεταφέρθηκαν στα Άδανα της Τουρκίας αεροπορικώς πριν από λίγες ημέρες και βρίσκονταν στη Λέρο μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, οι οποίοι σκόπευαν να μεταφερθούν σήμερα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να απελαθούν.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Πελοπόννησο  και  τα οποία αναζητά η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τα 52 άτομα τα οποία λίγο νωρίτερα από την απέλασή τους σήμερα είχαν μεταφερθεί από περιοχή της Πελοποννήσου.

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Η απάντηση που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα από το ΥΠΡΟΠΟ έχει ως εξής: «Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται σε σημερινή ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ότι 10 Σύροι Πρόσφυγες που επιστράφηκαν χθες, 20 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία από την Κω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, επιστράφηκαν παράνομα, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

  • Η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.
  • Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.
  • Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής – και μέσα στο αεροπλάνο – ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία».

era-aegean.gr

Advertisements