Η Αλ Κάιντα βομβάρδισε με δηλητηριώδη αέρια το δυτικό Χαλέπι (βίντεο)

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στο Χαλέπι καθώς επεκτείνονται οι μάχες κατά την τρίτη ημέρα μιας μεγάλης αντεπίθεσης των τρομοκρατών που αποσκοπεί να «σπάσει» την πολιορκία του τζιχαντοκρατούμενου ανατολικού τμήματος της πόλης από την κυβέρνηση, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για χρήση δηλητηριωδών αερίων.

Οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να θέσουν τέρμα στην πολιορκία καταλαμβάνοντας περιοχές του Χαλεπίου που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, στην προσπάθεια να ενώσουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης με αγροτικές περιοχές στα δυτικά της που τελούν υπό τον έλεγχό τους.
Πολεμικός χάρτης του Χαλεπιού.
aleppo_map-2
Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές της πόλης και τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, με πράσινο χρώμα οι ανατολικές συνοικίες της πόλης και η ύπαιθρος δυτικά της πόλης που ελέγχει η Αλ Κάιντα, με κίτρινο χρώμα η κουρδική συνοικία Σεΐχ Μακσούντ. Τα βέλη δείχνουν τα σημεία της πόλης στα οποία επιτίθεται η Αλ Κάιντα από τα δυτικά για να σπάσει την πολιορκία των ανατολικών συνοικιών.
Συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα εξαπέλυσαν βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου σε μια περιοχή με κατοικίες στις υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικές συνοικίες της πόλης, την αλ-Χαμντινίγια.
Οι τζιχαντιστές το αρνήθηκαν και είπαν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δηλητηριώδη αέρια σε ένα άλλο σημείο του μετώπου.
Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο διοικητής ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι δήλωσε πως περίπου τριάντα άνθρωποι –πολίτες και στρατιώτες– διακομίστηκαν στο νοσοκομείο υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα μετά την επίθεση των τζιχαντιστών με αέρια, αλλά δεν έκανε λόγο για θανάτους.
Μάλιστα οι Σύροι έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες πολιτών και στρατιωτών να νοσηλεύονται με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια φιλοϊσλαμιστική ιστοσελίδα τη Βρετανία που καταγράφει τις εξελίξεις επί του πεδίου, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κυβερνητικοί παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα σε δύο περιοχές της πρώτης γραμμής που βομβαρδίστηκαν από τους τζιχαντιστές, αλλά δεν γνωρίζει αν η αιτία ήταν αέριο χλωρίου.
Σε περίπτωση που είχε βομβαρδίσει η κυβέρνηση το ίδιο «Παρατηρητήριο» θα ήταν σίγουρο για την αιτία.
Το Χαλέπι, η οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έχει γίνει η κύρια σκηνή της μάχης ανάμεσα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Ρωσία και σιίτες πολιτοφύλακες από τον Λίβανο και το Ιράκ, και σουνίτες τρομοκράτες της Αλ Κάιντα περιλαμβανομένων μισθοφόρων τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τις αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

joulani_aleppo.jpg

Στη φωτογραφία ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Συρία, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, ενώ διευθύνει την επίθεση στο Χαλέπι. Αυτοί είναι οι «μετριοπαθείς αντάρτες» που επιτίθενται στο Χαλέπι και έτσι τους ονομάζουν -«μετριοπαθείς»- δίχως ντροπή διεθνή και ελληνικά Μέσα.

Η πόλη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια ανάμεσα στον κυβερνητικό δυτικό τομέα και τον κατεχόμενο από τους τζιχαντιστές ανατολικό, τον οποίο ο στρατός και οι σύμμαχοί έχουν θέσει υπό πολιορκία αυτό το καλοκαίρι και όπου εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση τον Σεπτέμβριο για να εκδιώξουν τους τρομοκράτες.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 14 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών εναντίον περιοχών του Χαλεπίου που ελέγχονται από την κυβέρνηση τις τελευταίες 48 ώρες.

Δείτε και το ρεπορτάζ του Russia Today:

diktiospartakos