Και ποιοί λοιπόν είναι οι ένοχοι της Marfin

Το πόρισμα του τεχνικού επιθεωρητή αναφέρει:
« Η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη, το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει είχε χαθεί, ενώ καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου.
Ακόμα, άλλες δύο πιθανές έξοδοι διαφυγής ήταν κλειδωμένες, ενώ μία οδός διαφυγής οδηγούσε σε σιδερένια κλούβα.

Συμπτωματικά είχε μείνει ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής για να εξαερίζεται ο χώρος επειδή μύριζε μια τουαλέτα.

Συνολικά 14 εργαζόμενοι εξήλθαν από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοιχτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας λόγω προβλήματος της αποχέτευσης», αναφέρεται στο πόρισμα.
Επισημαίνεται ακόμα και η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας. «Η επιχείρηση δεν είχε το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφαλείας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Για την έκδοσή του απαιτείται μελέτη του χώρου, στην οποία θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η μελέτη αυτή κανονικά κατατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προς έγκριση. Μετά την έγκριση ο εργοδότης θα έπρεπε να καλέσει την Πυροσβεστική να ελέγξει αν εφαρμόστηκαν τα μέτρα και να εκδώσει το πιστοποιητικό ασφαλείας για την επιχείρηση».

Επίσης, ελλιπής ήταν και η εκπαίδευση των εργαζομένων στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Ο επιθεωρητής τονίζει ότι στην περίπτωση του υποκαταστήματος της Μarfin «όλοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμιά εκπαίδευση- ενημέρωση- επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου.
Μόνο μία εργαζομένη ανέφερε ότι είχε γίνει κάποια χρονική στιγμή επίδειξη της χρήσης των πυροσβεστήρων και μία άλλη εργαζόμενη (σ.σ.: στο πόρισμα αναφέρονται τα ονόματά τους) ότι είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας, χωρίς όμως να θυμάται το πότε».

Τι άλλο έγινε εκείνη την ημέρα;

Η Marfin ήταν η μόνη τράπεζα που ήταν ανοιχτή.
Στην Σταδίου.
Στον δρόμο που θα πέρναγε η πορεία,που ήδη είχαν αρχίσει τα μπάχαλα.
Με υπαλλήλους που δεν απεργούσαν,γιατί στον Βγενόπουλο (που λίγη ώρα μετα, με τρεις νεκρούς μέσα,είναι στην καμένη τράπεζα και γελάει) δεν απεργείς.
(Αν έχεις κάνα Κύπριο φίλο,ρωτα για Βγενόπουλο, γιατι σε τούτη την χώρα , μέχρι και στην Βουλή τον αποθέωσαν)

Tην στιγμή λοιπόν της κοινωνικής έκρηξης, κατάφεραν να απομαζικοποιησουν τον δρόμο, κεφαλαιο και παρακράτος.

Ξεκάθαρα παρακρατικα.

Και μετα, ήρθε το ανώνυμο σημείωμα στην ΓΑΔΑ
…ξέρουμε καλα σε αυτόν τον τόπο απο αυτά τα συμπεθεριά.

Το «ναι ,αλλά για την Marfin δεν λέτε τίποτα»
εχει απάντηση.
Πάντα είχε.

Manolis Fragakis