Καταδίκη των συλλήψεων μελών του HDP και από ΑΚΕΛ

Την έντονη καταδίκη του για τις συλλήψεις στελεχών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην Τουρκία (HDP), περιλαμβανομένων των δύο συμπροέδρων του Κόμματος, του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο Ντιγιάρμπακίρ και της Φιγκέν Γιουξεκντάγ στην Άγκυρα, εκφράζει το ΑΚΕΛ.

«Μέχρις στιγμής έχουν συλληφθεί σύνολο 14 βουλευτές του HDP ενώ είναι υπό δίωξη άλλοι δύο οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Σειρά άλλων βουλευτών έχουν τύχει αστυνομικών ελέγχων και ανακρίσεων.

Κατά τη διάρκεια των ψεσινών συλλήψεων υπήρξε μπλοκάρισμα των βασικών κοινωνικών δικτύων στην Τουρκία για να μην γνωστοποιηθούν άμεσα οι εξελίξεις. Το όλο σκηνικό επιβεβαιώνει έκδηλα το αντιδημοκρατικό και επιθετικό πολιτικό κλίμα που κλιμακώνεται συνεχώς από την κυβέρνηση Ερντογάν κατά των αντιπολιτευτικών φωνών στη χώρα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η επικεφαλής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ, Βέρα Πολυκάρπου.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας διαδικασίας διώξεων και κατατρεγμού στελεχών του HDP, αντιπροσώπων των Κούρδων της Τουρκίας, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, αριστερών σε όλη την επικράτεια της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια είχαν προηγηθεί εντατικοποιημένες επιθέσεις κατά των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις από μέρους του Τουρκικού κράτους», προσθέτει η κ. Πολυκάρπου.

«Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες με τη δημοκρατική άνοδο των ποσοστών και αντιπροσώπευσης του HDP τα τελευταία χρόνια, την προσπάθεια μετα-πραξικοπηματικής επικράτησης Ερτογάν σε όλα τα επίπεδα αλλά και την ισχυρή παρουσία των Κούρδων της Συρίας στην έκβαση του συριακού εμφυλίου», τονίζει η επικεφαλής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ για ακόμη μια φορά εκφράζει την αλληλεγγύη του με το HDP και καλεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να καταδικάσουν τη νέα αντιδημοκρατική εξέλιξη στην Τουρκία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το ΑΚΕΛ μέσω των εκπροσώπων του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία μετέχουν και βουλευτές του HDP, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταγγείλει και θα ζητήσει μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται τον άμεσο τερματισμό των διώξεων και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων», καταλήγει στην γραπτή δήλωσή της εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η κ. Πολυκάρπου.

dialogos.com.cy

Advertisements