Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών-Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για άστεγους και άπορους πολίτες

Σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για άστεγους και άπορους συμπολίτες μας, προχωρά το Κοινωνικό στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά.

Στην ανακοίνωση του Στεκιού αναφέρεται ότι «επειδή όμως ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πολύ φοβόμαστε ότι οι αρμόδιοι δεν θα κάνουν τίποτα, καλούμε τους πολίτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Ανάγκες υπάρχουν σε :

Κουβέρτες-παπλώματα-υπνόσακους-αντρικά μπουφάν-αδιάβροχα.
Χειμερινά ρούχα και παπούτσια (αντρικά).
Τρόφιμα συσκευασμένα (ντοματάδες, πελτές, κριθαράκι, μακαρόνια, φακές, ρεβίθια, φασόλια, λάδι, ρύζι).
Τα είδη θα μαζεύονται κάθε Τρίτη 7,00-9,00 στο χώρο του Στεκιού, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.

Ας δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην πόλη μας».

Το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών, ασκεί δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή Χανίων αναφέροντας στην ίδια ανακοίνωση ότι: « Την ίδια χρονική στιγμή που η δημοτική αρχή ετοιμάζει φιέστες για τα Χριστούγεννα, τη λεγόμενη «γιορτή της αγάπης», διαθέτοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάποιοι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε ή περιμένουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί. Την ίδια χρονική στιγμή, που η δημοτική αρχή αγοράζει ερείπια που προστίθενται σε πολλά άλλα που για δεκαετίες παραμένουν άχρηστα, οι άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και τρώγλες.

Τι θα μπορούσε να κάνει η δημοτική αρχή; Το έχουμε πει πολλές φορές:

1. Να επιλέξει ακίνητο, που ανήκει στο Δήμο και να το επισκευάσει, για τη δημιουργία υπνωτηρίου ή ξενώνα αστέγων.
2. Μέχρι τότε, να προγραμματίσει για να ανοίξει σε περίπτωση ανάγκης μαζικούς δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, που μπορούν αξιοπρεπώς να φιλοξενήσουν προσωρινά άστεγους. Δεν θα πρέπει να περιμένει πότε θα κάνει κρύο για να κάνει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα άμεσων ενεργειών αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης για εξωτερική επιβίωση, όπως υπνόσακους χειμερινής διαβίωσης, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.
3. Να αναλάβει επιτέλους η δημοτική αρχή τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της πείνας. Θα πρέπει ο Δήμος να αναλάβει το μαγείρεμα και τη διανομή σε ένα αξιοπρεπές δημοτικό ακίνητο.

Δεν είναι δυνατόν η στοιχειώδης επιβίωση εκατοντάδων συμπολιτών μας να στηρίζεται μόνο στην πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που οργανώνουν συσσίτια σε καθημερινή βάση χρόνια τώρα, και η δημοτική αρχή να κάνει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει«.

« ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελένη Φουντουλάκη-haniotika-nea.gr