Ξεκινάει το εφετείο του Τάσου Θεοφίλου – Χρονικό από τη σύλληψη μέχρι την πρώτη απόφαση

Στις 21 Νεοεμβρίου 2016 και ώρα 9:00π.μ. στο Εφετείο της Λουκάρεως (αίθουσα Δ120Γ 6ος όροφος) ξεκινάει η δίκη του Τάσου Θεοφίλου σε δεύτερο βαθμό μετά την έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης τόσο από τον ίδιο όσο και από τον εισαγγελέα Περικλή Δράκο.

Ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας που έλαβε χώρα στη Νάουσα της Πάρου, όπου πολίτης επιχείρησε να παρεμποδίσει τη διαφυγή των ληστών με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Από την προσαγωγή μέχρι την απόδοση κατηγοριών

Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη στις 18/8/2012 από ομάδα της αντιτρομοκρατικής στην περιοχή του Κεραμεικού. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι κατά την προσπάθεια προσαγωγής του αντιστάθηκε (κατηγορία αβάσιμη για την οποία σε άλλο δικαστήριο αθωώθηκε), οπότε προχώρησαν στη διαδικασία σύλληψης με σκοπό να δικαιολογήσουν την βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και δείγματος DNA.

Η αντιτρομοκρατική ισχυρίστηκε ότι αφορμή για την προσαγωγή στάθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα στην υπηρεσία τους, το οποίο ανέφερε ότι «στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορεί κάποιος Τάσος με γαλάζια μάτια, που συμμετείχε στην ληστεία της Πάρου και είναι μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Μετά την σύλληψή του η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι μέλη της «θυμήθηκαν» ότι τον είδαν σε κάποιο σουβλατζίδικο με τον Κώστα Σακκά, και σε “αντιπαρακολούθηση” κατά την διάρκεια μεταφοράς μιας τσάντας στο Αγρίνιο, όπου δυο χρόνια (πριν τη σύλληψη) είχε εντοπιστεί βαρύς οπλισμός.

Από την πρώτη στιγμή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έστησαν ένα show γύρω από την σύλληψη του Τάσου Θεοφίλου όχι μόνο σερβίροντας χωρίς να διασταυρώσουν ότι “πληροφορία” τους έδινε η αστυνομία, αλλά αγνοώντας πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας, αφού ο Θεοφίλου καλά καλά δεν είχε κατηγορηθεί για ότι του απέδιδαν.

Κείμενα όπου ο Θεοφίλου περιέγραφε τις βίαιες πράξεις του (εννοώντας τα συγγράμματά του), ειδικές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε ποδήλατο και κατέγραφαν επόμενους στόχους, δακτυλικά του αποτυπώματα που βρέθηκαν σε γιάφκες, ήταν μόνο μερικά από τα ψέματα των ΜΜΕ που τελικά δεν τέθηκαν καν εντός της δικογραφίας. Όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο τεχνολογικής ασχετοσύνης, όπου προφίλ του στα Social Media (Twitter, Facebook) αξιοποιήθηκαν για να αποδείξουν την «φιλία του» με μέλη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κάνει το “λάθος” να του κάνουν ή να του αποδεχθούν“Friend request”.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η συκοφάντηση του στα ΜΜΕ συνεχίστηκε με φωτογραφίες του στα κεντρικά δελτία ειδήσεων που έκαναν λόγο για μέλος της Σ.Π.τ.Φ. που συμμετείχε στην ληστεία της Πάρου. Το σπίτι του στη Λαμία παρουσιαζόταν ως “γιάφκα” ενώ συγγραφικά του έργα αξιοποιήθηκαν για να συμπληρώσουν το εγκληματικό προφίλ. Αργότερα η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι έπεσε κάποιο καπέλο από το δράστη της ληστείας της Πάρου πάνω στο οποίο γενικά κι αόριστα “βρέθηκε DNA του Θεοφίλου”. Με βάση αυτό το εύρημα συμπληρώθηκε και η κατηγορία για ληστεία και ανθρωποκτονία.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό

Ένα περίπου χρόνο μετά τη σύλληψη ξεκίνησε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου σε πρώτο βαθμό, με ένα κλίμα όπου ο κατηγορούμενος καλούνταν να αποδείξει την αθωότητά του και όχι το δικαστήριο την ενοχή του. Παράλληλα με τον Δένδια να έχει διαδεχθεί τον Χρυσοχοΐδη (με μεσολάβηση οικουμενικής κυβέρνησης) στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έδενε το σκηνικό της “μηδενικής ανοχής” και του τρομοκυνηγητού με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να αποτελεί κράτος εν κράτη και να κάνει κυριολεκτικά ότι θέλει.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για συμμετοχή στη Σ.Π.τ.Φ. και την υποτιθέμενη “αντιπαρακολούθηση” στο Αγρίνιο, ο Θεοφίλου απέδειξε την παρουσία του την ίδια μέρα σε κατάστημα του ΟΤΕ στην Αθήνα όπου υπέγραψε την παραλαβή ενός router, ενώ δεν αρνήθηκε την φιλική του σχέση με τον Κώστα Σακκά όπου ήταν και συμφοιτητής του στη Θεολογική σχολή. Οι όποιοι παράλογοι ισχυρισμοί της αντιτρομοκρατικής έφθαναν στο σημείο να προκαλούν τα γέλια του ακροατηρίου.


Σε σχέση με τη ληστεία της Πάρου κανένας από τους μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ενώ το καπέλο που ισχυρίζεται η αστυνομία ότι έπεσε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής – εκτός του ότι είναι διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στις κάμερες ασφαλείας – δε φαίνεται σε καμία από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από το σημείο πριν απομακρυνθεί η σορός του ατόμου που επιχείρησε να αποτρέψει τη ληστεία της τράπεζας. Βάση εγγράφων το καπέλο φαίνεται να ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική πορεία από τα υπόλοιπα ευρύματα για να καταλήξει στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας.

Παράλληλα φίλοι του αλλά και ένας συγγραφέας με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Θεοφίλου για να συζητήσουν για τα συγγράματά του, προσήλθαν στο δικαστήριο για να βεβαιώσουν ότι ο Θεοφίλου βρισκόταν στην Αθήνα.

omniatv.com