Να περιμένουμε σήμερα να συλλάβουν τη μάνα που έχασε το εξάχρονο παιδί της;

Δύο νεκροί είναι τα θύματα της φωτιάς που προκλήθηκε χθες βράδυ όταν εξερράγη φιαλίδιο υγραερίου σε σκηνή που διέμεναν πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου ότι στο χοτ σποτ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Πολλοί τραυματισμένοι πρόσφυγες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Τέτοιες ώρες έρχεται ξανά στο νου μου η απάντηση που μας είχε δώσει εισαγγελέας στη Μυτιλήνη όταν λίγα χρόνια πριν την είχαμε επισκεφτεί για να ζητήσουμε την παρέμβαση της για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μέσα στο κατακαλόκαιρο, χωρίς καμία σκιά κάτω από τον ήλιο.

Σε ερώτηση μου σε ποιον θα αναζητήσει νομικές ευθύνες εάν πεθάνει ένα μωρό από θερμοπληξία, η αφοπλιστική της απάντηση ήταν ότι θα ασκήσει δίωξη κατά της μητέρας για «έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο».

Ελπίζουμε να μη συλλάβουν σήμερα τη μάνα που έχασε τη μητέρα και το εξάχρονο παιδί της…

ΥΓ1.: Τέσσερις μήνες ήταν στη Μόρια, η οικογένεια, Κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
ΥΓ2.: Μήπως η μάνα και το πεντάχρονο παιδί που έφυγαν τραυματισμένα για Αθήνα έσπασαν τη συμφωνία και, πρώτα ο Θεός εάν και όταν γίνουν καλά, θα πρέπει να επιστρέψουν στο νησί;

Μιχάλης Μπάκας

aplotaria.gr

Advertisements