25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ο Ο.Η.Ε. έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η μέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο ένα γεγονός που βιώνουν οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μορφές της βίας είναι διάφορες (λεκτική, ψυχολογική, σωματική), όλες όμως καταλήγουν στο σεξισμό, στην κακοποίηση της προσωπικότητας και την επιβολή.

Η ανοχή σε όποια έκφανση της βίας κατά των γυναικών δικαιολογεί και νομιμοποιεί την πιο αποτρόπαια έκφρασή της που είναι η σωματική βία. Στην Ελλάδα, οι παραδοσιακές πατριαρχικές αντιλήψεις επιβιώνουν και μπορούν να επιβάλλονται κάτω από το επικυρίαρχο μοντέλο της οικογένειας.

Οι γυναίκες γίνονται συχνά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, νιώθοντας ανήμπορες να διεκδικήσουν σε κοινωνικό και νομικό επίπεδο τη δικαίωσή τους. Πολλές φορές αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο είναι συνάμα βαθιά πολιτικό ζήτημα, καταλήγει ως ένα ακόμα περιστατικό στις εφημερίδες και στα δελτία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο του 2014, το 25% των Ελληνίδων έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, το 33%  δήλωσε ότι δέχθηκε ψυχολογική βία από το σύντροφο της και το 33% των Ελληνίδων δήλωσε, ως τόπο όπου δέχθηκε το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από άλλον, το σπίτι.

Στη χώρα μας το πρόβλημα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με το Ν. 3500/2006 ¨για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας¨. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ολοκληρωμένη πολιτική ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Το Καταφύγιο Γυναίκας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών, έχοντας αρωγούς χιλιάδες πολίτες που στηρίζουν την Οργάνωση και δεκάδες εθελοντές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ότι μόνο το Ά εξάμηνο του 2014, από το Καταφύγιο Γυναίκας έλαβαν υποστήριξη 351 γυναίκες, ενώ στο σύνολό τους από το 2011 ξεπερνούν τις 1350. Παράλληλα, χιλιάδες συνάνθρωποι μας ενημερώθηκαν για το φαινόμενο της κακοποίησης.

Ελπίζουμε η σημερινή μέρα να είναι μέρα περισυλλογής για όλους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του ειδεχθούς αυτού φαινομένου και την προστασία των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενδοοικογενειακή βία συνιστά εγκληματική συμπεριφορά και θα πρέπει να μας βρίσκει όλους απέναντι της. 

katafygiogynaikas.org

Advertisements