29/11-Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα σχετικά με τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης (ψήφισμα 181)).

Στις 2 Δεκέμβρη 1977,αποφασίστηκε στον ΟΗΕ η ανακήρυξη της 29ης Νοέμβρη ως Διεθνούς Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Φέτος αναδεικνύεται η συμβολική της σημασία περισσότερο, καθώς συζητείται στον ΟΗΕ το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε καθεστώς κρατους-παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η 29η Νοεμβρίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία του εορτασμού, επειδή έχει σπουδαία σημασία για τον παλαιστινιακό λαό. Στις 29 Νοεμβρίου του 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Ιουδαϊκού» και ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, που θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς. Από τα δυό κράτη που προέβλεπε, μόνο το Ισραήλ υφίσταται.

Οι Παλαιστίνιοι, που αριθμούν γύρω στα 8 εκατομμύρια ψυχές, μόλις τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του δικού τους κράτους. Πολλοί, όμως, Παλαιστίνιοι ζουν ακόμη σε εδάφη που κατέχουν οι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

 
sansimera.

Advertisements