Η δημοσιογραφία της μονταζιέρας (με αφορμή μια φωτογραφία του Φιντέλ)

Τα ψεύδη και η παραπληροφόρηση γύρω από την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο είναι σύνηθες φαινόμενο στο Δυτικό κόσμο, στο πλαίσιο της προπαγάνδας του νεοφιλελευθερισμού.

Με αφορμή το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, πολλά από αυτά τα ψεύδη επανήλθαν στο προσκήνιο. Μάλιστα αβγάτισαν από τους «πρόθυμους» της μονταζιέρας. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φόρα και ούτε περιορίζονται στον Φιντέλ Κάστρο. Απλά τους δόθηκε η ευκαιρία για μια ακόμη «εξάσκηση». Έχουν… αγώνες!

Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος στο Facebook. Σε αυτήν φαίνεται ο Φιντέλ Κάστρο δίπλα στον Πινοσέτ.

215775g-loverdos_castro-328x330-298x300.jpg

«Οι δικτάτορες δεν έχουν χρώμα και Ιδεολογία. Ο “κομμουνιστής” Φιντέλ Κάστρο στο πλευρό του “φασίστα” Πινοσέτ», γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, αποκαλώντας «αφελείς ελληνάρες» όσους μιλούν θετικά για τον ηγέτη της Κούβας.

Αυτό βέβαια που «παρέλειψε» να αναφέρει ο Γιάννης Λοβέρδος, είναι πως η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά την επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο στην Χιλή το 1971, δύο  χρόνια πριν από το πραξικόπημα του Πινοσέτ.

Δηλαδή, όταν στην ηγεσία της χώρας βρισκόταν ο  Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον οποίο ανέτρεψε το 1973 ο Πινοσέτ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Κάστρο ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Αλιέντε και όπως όριζε το πρωτόκολλο, βρέθηκε κάποια στιγμή δίπλα στον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, δηλαδή τον Πινοσέτ. Έπρεπε να μαντέψει πως δύο χρόνια αργότερα ο Πινοσέτ θα έκανε το πραξικόπημα! Ένα ακόμη έγκλημα του Φιντέλ Κάστρο.

tvxs

Advertisements