Φιλανδία: 99 χρόνια ανεξαρτησίας και 150 νεοναζί

H 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα της ανεξαρτησίας για τη Φιλανδία, η οποία φέτος γιόρτασε το 99ο έτος της ύπαρξής της. Η στρατιωτική παρέλαση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, αλλά μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη από την κρατική τηλεόραση YLE. Φέτος διοργανώθηκε στο παγωμένο Kajaani, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, έχει πληθυσμό 38 χιλιάδων κατοίκων και θερμοκρασία -22 oC κατά τη διάρκεια της παρέλασης

Για πρώτη φορά, είχαν γνωστοποιηθεί δέκα διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες, στην Φιλανδική αστυνομία, με τις δύο να προδιαγράφουν πορεία σύγκρουσης: την συγκέντρωση των νεοναζί που ανήκουν στο Βόρειο Κίνημα Αντίστασης (Nordic Resistance Movement) και εκείνη των αντιφασιστικών κινημάτων.Με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 28χρονου Jimmi Karttunen στις 10 Σεπτεμβρίου, περίπου 30 μικρές αντιφασιστικές οργανώσεις, αναρχικοί, φοιτητικές ενώσεις και νεολαίες μικρότερων κομμάτων, έδωσαν ραντεβού στο σημείο της επίθεσης, στο Elielinaukio, στην δυτική πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού, στις 2:30 μ.μ.

Μεταξύ τους ήταν υποστηρικτές των Κούρδων (Yhdessä Rojavan puolesta) με σημαίες του Οτσαλάν, αλλά και οι πασίγνωστοι LOLdiers of Odin, μία μικρή ομάδα από κλόουν που γελοιοποιεί πολύ αποτελεσματικά την φασιστική πολιτοφυλακή (Soldiers of Odin). Η τελευταία, προσπαθεί να προβληθεί και να επιβληθεί σε διάφορες πόλεις της Φιλλανδίας, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Παρά το τσουχτερό κρύο (-8 εώς -10 oC), περίπου 3.000 αντιφασίστες, κυρίως νεαρής ηλικίας, συγκεντρώθηκαν με σκοπό να φωνάξουν “Όχι στους ναζί” και να διεκδικήσουν τους δρόμους του Ελσίνκι. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική: μετρήσαμε 3 πεζούς και δύο ακόμα μέσα σε όχημα (φορτηγάκι), στο πλευρό της συγκέντρωσης, κυρίως διευκολύνοντας την κίνηση.

Μία ώρα αργότερα, στις 3:30 μμ (15 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου), οι νεοναζί της οργάνωσης Suomen Vastarintaliike (SVL) είχαν τη δική τους συγκέντρωση, στην πλατεία Hakaniementori. Η επιλογή του χώρου είναι ενδιαφέρουσα: εκεί γίνονται όλες οι εργατικές πορείες και συγκεντρώσεις, καθώς πρόκειται για το ιστορικό κέντρο της εργατικής τάξης του Ελσίνκι, με γραφεία εργατικών συνδικάτων και κομμάτων στην περιοχή.

Παρά τους προσκεκλημένους νεοναζί από τη Σουηδία, η συγκέντρωση ήταν της τάξης των 150 ατόμων. Οι περισσότεροι προσήλθαν ως ενιαία ομάδα, ενώ είχαν υλικά (σημαίες και κασκόλ) με το σήμα της ομάδας τους (πράσινο φόντο με ένα βέλος προς τα πάνω) σε ένα όχημα. Μεταξύ τους, όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία, βρισκόταν και ο δολοφόνος του Jimmi Karttunen (φορά τον μαύρο σκούφο και κοιτάζει προς τους αστυνομικούς), ο οποίος δεν έχει δικαστεί ακόμα, αλλά κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Στο χώρο της συγκέντρωσής τους υπήρχαν από νωρίς 8 με 10 παρκαρισμένα οχήματα της αστυνομίας (φορτηγάκια) ενώ αρκετά άλλα βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση γύρω από την πλατεία, ή παρκαρισμένα στην είσοδο του πάρκου όπου είχαν σκοπό να βαδίσουν και οι δύο συγκεντρώσεις (ναζί και αντιφασίστες). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της Φιλανδικής αστυνομίας, τα τελευταία χρόνια. Μία αρκετά σπάνια εμφάνιση έκαναν και τα Φιλανδικά ΜΑΤ.

Η αστυνομία απέτρεψε την προσέγγιση των δύο ομάδων, παρόλο που αμφότερες βάδισαν τελικά προς το πάρκο Kaisaniemenpuisto. Σημειώθηκαν μόνο λίγα μικρο-επεισόδια και έγιναν συνολικά 7 προσαγωγές (από όλες τις πορείες της ημέρας) μεμονωμένων ατόμων που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις πορείες.

Δύο ακόμα εθνικιστικές συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα το ίδιο απόγευμα στο Ελσίνκι. Η μικρότερη εξ αυτών, έλαβε χώρο στην πλατεία Kansalaistori, και είχε ως θέμα το κλείσιμο των συνόρων (rajat kiini).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στις 6:30′ είχε ραντεβού η “πατριωτική και όχι ακροδεξιά” (όπως αυτοπροσδιορίζεται) ομάδα που αυτοαποκαλείται 6η Δεκεμβρίου (612.fi), για μία πορεία με πυρσούς, προς το νεκροταφείο του Ελσίνκι, στον χώρο ταφής των βετεράνων του πολέμου

Oι Φιλανδοί, παραδοσιακά, επισκέπτονται τα νεκροταφεία την ημέρα της Ανεξαρτησίας, αφήνοντας κεριά στους τάφους των συγγενών τους, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, και οι φοιτητικές ενώσεις διοργανώνουν πορεία με πυρσούς (εδώ και δεκαετίες), από το νεκροταφείο του Ελσίνκι προς την προεδρική κατοικία, όπου ο Πρόεδρος τους χαιρετά από το μπαλκόνι.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία του 612 δεν μπορούσαν να φέρουν πολιτικά σύμβολα από κανέναν χώρο, ούτε να φωνάξουν συνθήματα, ωστόσο η ενδυμασία ορισμένων ήταν ενδεικτική της ακροδεξιάς τους προσέγγισης. Η ομάδα αυτή, με σύμβολο τον πυρσό, φέρεται να δρα για τρίτο συνεχόμενο χρόνο, και φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 3.000 άτομα. Στο Facebook ανακοίνωσαν ότι δίνουν ραντεβού για του χρόνου, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια της Φιλανδίας και τις προηγούμενες γενιές.

Τέλος, την παραμονή, οι ειδήσεις στην τηλεόραση αφιέρωσαν μεγάλο κομμάτι του χρόνου τους στην Sara Aalto, την ταλαντούχα Φιλανδή που διαγωνίζεται στο Βρετανικό X Factor, ενώ την ημέρα της ανεξαρτησίας, όπως κάθε χρόνο, το κρατικό κανάλι YLE δείχνει σε απευθείας σύνδεση την δεξίωση του Προέδρου και σχολιάζει τις ενδυμασίες των περίπου 2.000 υψηλών προσκεκλημένων του. Οι πολιτικές εξελίξεις και η άνοδος της ακροδεξιάς έρχονται σε δεύτερο πλάνο, πολύ μετά το lifestyle.

omniatv.com

Advertisements