Σφαγή αμάχων από το καθεστώς Άσαντ

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι 82 άμαχοι εκτελέστηκαν επί τόπου μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, στο ανατολικό Χαλέπι, όταν συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στα τελευταία εναπομείναντα προπύργια των ανταρτών που αποχώρησαν από την περιοχή.

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για πιθανά αντίποινα με θύματα χιλιάδες πολίτες που θεωρείται ότι ακόμη είναι εγκλωβισμένοι «σε μια γωνιά της κόλασης», μικρότερη από ένα τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Μέχρι χθες το απόγευμα (σ.σ. Δευτέρα) λάβαμε πληροφορίες ότι οι φιλο-κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 82 πολίτες, περιλαμβανομένων 11 γυναικών και 13 παιδιών σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες», είπε ο Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν «πολύ περισσότερα» θύματα.

«Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι οι πολίτες πυροβολούνται στο δρόμο την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν ή πυροβολούνται μέσα στα σπίτια τους».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γενς Λάρκε έκανε λόγο για «απόλυτη κατάρρευση της ανθρωπότητας στο Χαλέπι».

Την ίδια ώρα η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι Σύροι αντάρτες από τις συνοικίες που παραμένουν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

«Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Τουρκία για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου καθώς και της εκεχειρίας», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Από την πλευρά της, η Γαλλία έκανε έκκληση σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν ώστε να διακριβώσουν τι συντελείται στην πολιορκούμενη πόλη.

«Οι υποστηρικτές του καθεστώτος και πρώτη η Ρωσία δεν μπορούν να επιτρέπουν αυτή τη λογική της εκδίκησης και του τρόμου χωρίς να διακινδυνεύουν να θεωρηθούν συνένοχοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν για να διακριβώσουν τι συμβαίνει στο Χαλέπι ώστε η διεθνής κοινότητα να μην αφήσει αυτά τα εγκλήματα ατιμώρητα.

efsyn.gr

Advertisements