Η πρόσφυγας από τη Συρία που έδωσε μάχη στο ναυάγιο ανοικτά της Κρήτης να σώσει δυο παιδιά- Η ιστορία της έγινε βιβλίο

Η ιστορία της, τον Σεπτέμβριο του 2014, από την Κρήτη συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο, με συγγραφέα τη Melissa Fleming, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας και εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η οποία την συνάντησε στο νησί.

Η νεαρή προσφυγοπούλα από τη ΣυρίαΝτοάα Αλ Ζαμέλ, επέζησε από ένα φοβερό ναυάγιο σκάφους που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες, ανοικτά της Κρήτης.

Δίπλα της έβλεπε να πεθαίνουν κατά δεκάδες άλλοι δυστυχείς, οικογένειες ολόκληρες, πολλά μικρά παιδιά. Εκείνη έχανε όλη τη ζωή της, μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, τον Μπάσσεμ, που έσβησε δίπλα της, χωρίς η ίδια να μπορεί να κάνει κάτι.

Κατάφερε όμως να διασώσει ένα βρέφος, τη Μάσα, την οποία της εμπιστεύτηκαν οι γονείς του, λίγο πριν χαθούν και αυτοί στα νερά νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ένα άλλο μικρό παιδί, τον Μάλεκ, τον διέσωσε στη θάλασσα, αλλά το παιδάκι πέθανε λίγο μετά την ανεύρεση των ναυαγών και τη μεταφορά τους στο πλοίο με το οποίο μετακινήθηκαν στα Χανιά.

Τον Μάλεκ τον είχε εμπιστευτεί στη Ντόαα ο παππούς, του ένας ψαράς από τη Γάζα. Την πλησίασε λίγο μετά το ναυάγιο, της συστήθηκε, της είπε ότι στο πλοιάριο που βούλιαξε ήταν 27 μέλη της οικογένειάς του τα οποία χάθηκαν όλα… Και την παρακάλεσε να σώσει τον μικρό, καθώς ο ίδιος δεν είχε αντοχές και καταλάβαινε ότι η ζωή του τελείωνε. Αποχαιρέτησε με ένα «αντίο» και απομακρύνθηκε. Η Ντόαα, με την παρότρυνση του αρραβωνιαστικού της, που ακόμα ήταν ζωντανός, πήρε αγκαλιά το παιδί και αποφάσισε ότι θα το έσωζε με κάθε τρόπο.

Την επόμενη φορά που είδε τον παππού του παιδιού ήταν στα δέκα μέτρα πιο μακριά, μπρούμυτα, νεκρός…

Δίπλα της ο Μπάσσεμ, ο αρραβωνιαστικός της, έχανε πλέον τις δυνάμεις του. Η Ντόαα, έχοντας αγκαλιά τον Μάλεκ, προσπαθούσε να βοηθήσει τον Μπάσσεμ. Αλλά εκείνος μετά από λίγο δεν απαντούσε πλέον. Ήταν νεκρός.

Η κοπέλα ξέσπασε σε φωνές και κλάματα. Σκέφτηκε ότι και η δική της ζωή τελείωνε μαζί με του Μπάσσεμ, με τον οποίο ξεκίνησαν από το 2012 από τη Συρία, έμειναν για 2 χρόνια στην Αίγυπτο και προσπάθησαν να φύγουν για την Ευρώπη στις 6 Σεπτεμβρίου 2014, σε εκείνο το μοιραίο ταξίδι με τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες ανοικτά της Κρήτης.

Συνήλθε, όταν ένιωσε και πάλι πάνω της τον Μάλεκ. Είχε χρέος να τον σώσει. Έπρεπε να επιβιώσει, όχι για τη δική της ζωή, αλλά και τον Μάλεκ, που έχασε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Η Ντόαα βρισκόταν αγκαλιά με τον μικρό για 2 μέρες μέσα στη θάλασσα. Γύρω της μέτρησε περίπου 25 ανθρώπους ζωντανούς και δεκάδες άλλους νεκρούς. Ανάμεσα στους ζωντανούς μια οικογένεια που είχε γνωρίζει στη διάρκεια του ταξιδιού από την Αίγυπτο. Τα δυο κοριτσάκια, η μεγαλύτερη Σάντρα και η Μάσα, 1,5 χρόνου, ήταν ζωντανά. Η Σάντρα ήταν με σπασμούς στην αγκαλιά του πατέρα της, που προσπαθούσε να την κρατήσει ζωντανή. Η μητέρα των κοριτσιών κολύμπησε προς την Ντόαα και την παρακάλεσε να κρατήσει τη Μάσα. «Δεν θα επιβιώσουμε εμείς, αν μπορέσεις να σώσεις το μωρό μας», της είπε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Ντόαα πήρε, χωρίς δεύτερη σκέψη τη μικρή Μάσα.

Πάλεψε για 4 συνολικά μέρες στη θάλασσα, πρωτίστως για τη σωτηρία των δυο μικρών που της εμπιστεύτηκαν οι οικογένειές τους. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Επιβίωσε για να σώσει τα παιδιά.

Την τέταρτη μέρα εμφανίστηκε ένα πλοίο που άρχισε να ψάχνει για ζωντανούς. Το πλήρωμα εντόπισε τη Ντόαα αγκαλιά με τα δυο μικρά. Την ανέβασε πάνω, έδωσε τις πρώτες βοήθειες στην ίδια και στα παιδιά.Η Μάσα τα κατάφερε, όχι όμως και ο Μάλεκ. Έμεινε στο νερό 4 μέρες και πέθανε λίγο μετά τη διάσωσή του, πάνω στο πλοίο.Το σκάφος μετά από 4 ώρες βρέθηκε στην περιοχή των Χανίων. Η Ντόαα και η Μάσα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων. Και στη συνέχεια η μικρή στο Ηράκλειο, στη ΜΕΘ Παίδων. Ήταν στα πρόθυρα του θανάτου, καθώς έπασχε από οξεία νεφρική ανεπάρκεια, υπερθερμία και αφυδάτωση, και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να την σώσουν. Τα κατάφεραν.

Η ιστορία της Ντόαα και της Μάσα άρχισε να γίνεται γνωστή από την Κρήτη

Την επισκέφτηκε η Melissa Fleming, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας και εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η οποία έγραψε και το βιβλίο με τον τίτλο «Η Ελπίδα πιο δυνατή από τη θάλασσα», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες στην Αγγλία.

Τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έγραψαν για την ηρωική της προσπάθεια. Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία και φορείς, αλλά και διεθνείς φορείς.

Τη Μάσα παρέλαβε ένας θείος της, που την αναγνώρισε από φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί.

Ενώ πλέον η Ντόαα ζει στη Σουηδία, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς της που βρέθηκαν στη χώρα μετά την τραγωδία της Συρίας.

Candianews  πληροφορίες από Daily Mail

Advertisements