22 Μάρτη δημιουργείται το Νταχάου

Λίγο καιρό μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία (30 Γενάρη 1933) ένα στρατόπεδο για πολιτικούς κρατούμενους ιδρύθηκε το Νταχάου

.Αυτό το στρατόπεδο χρησίμευσε  ώς πρότυπο για όλα τα μετέπειτα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας αλλά και ως «σχολείο βίας»  για τους άνδρες των SS στο πλαίσιο της εκπαίδευσης τους.

Στά δώδεκα χρόνια της λειτουργίας του πάνω από 200.000 Ευρωπαϊοι πολίτες φυλακίστηκαν  εκεί αλλά και στα υπόλοιπα στρατόπεδαενώ 41.500 δολοφονήθηκαν ,στις 29 Απρίλη του 1945 τα Αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τους επιζώντες.

 Το μνημείο για τους κρατούμενους του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης ιδρύθηκε το 1965 με πρωτοβουλία  των επιζώντων  οι οποίοι δημιούργησαν συλλογικά την Comite international de Dachau

Η Βαυαρική κυβέρνηση  τούς παρείχε  οικονομική βοήθεια .Μεταξύ του 1996 και 2003 μια νέα έκθεση για την ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης δημιουργήθηκε με τίτλο το «Μονοπάτι των κρατουμένων»

*Περισσότερες πληροφορίες .kz-gedenkstaette-dachau.de

dahaou3

Στο Νταχάου Γερμανοί γιατροί εκτελούσαν ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους, όπως πειράματα για τη μελέτη ασθενειών που προκαλούνται από μεγάλο υψόμετρο χρησιμοποιώντας ένα θάλαμο αποσυμπίεσης, πειράματα για την ελονοσία και τη φυματίωση, πειράματα υποθερμίας και δοκιμές νέων φαρμάκων.

Στη δεκαετία του 1930, ψηφίστηκαν νόμοι που απαιτούσαν την απογραφή ατόμων που θεωρούνταν «άχρηστα παράσιτα» σε ιδρύματα σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Μετά από τους νόμους αυτούς, αξιωματούχοι της προσωπικής καγκελαρίας του Χίτλερ –σε συνεργασία με αξιωματούχους του γερμανικού Υπουργείου Υγείας και της γερμανικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας– κατέστρωσαν τα σχέδια και τις διαδικασίες για τρεις επιχειρήσεις εξόντωσης.

Οι επιχειρήσεις αυτές περιγράφονταν με τον γενικό όρο «Ευθανασία».

Και οι τρεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου:

1) περίπου 5.000 έγκλειστα μικρά παιδιά με αναπηρίες δολοφονήθηκαν σε ιδρύματα σε Γερμανία και Αυστρία

2) στην «Επιχείρηση Τ4» (από τη διεύθυνση της Καγκελαρίας του Χίτλερ στον αριθμό 4 της οδού Τιεργκαρτενστράσε στο Βερολίνο), περίπου 70.000 έγκλειστοι ενήλικες δολοφονήθηκαν σε έξι κέντρα εξόντωσης και χιλιάδες κρατούμενοι που δεν ήταν πλέον ικανοί προς εργασία σκοτώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

3) περίπου 110.000 άλλοι έγκλειστοι ενήλικες με αναπηρίες δολοφονήθηκαν σε ιδρύματα σε όλη την επικράτεια του «Μεγάλου Γερμανικού Ράιχ». Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της «Επιχείρησης Τ4» δολοφονήθηκαν σε θαλάμους αερίων. Τα υπόλοιπα θύματα πέθαναν από υποσιτισμό, σκόπιμη παραμέληση χορήγησης θεραπευτικής αγωγής, δηλητηρίαση και θανατηφόρο ένεση.

Εξαιτίας αυτών των πειραμάτων εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν ή απέκτησαν μόνιμες αναπηρίες. Οι κρατούμενοι στο Νταχάου εκμισθώνονταν επίσης ως εργάτες “σκλάβοι” βοηθώντας στη λειτουργία του στρατοπέδου, σε κατασκευαστικά έργα, καθώς και σε μικρές βιοτεχνίες. Το Νταχάου διέθετε περισσότερα από 30 μεγάλα δευτερεύοντα στρατόπεδα στα οποία 30.000 κρατούμενοι κατασκεύαζαν όπλα για το γερμανικό στρατό.

Χιλιάδες κρατούμενοι πέθαναν από την εξάντληση λόγω της συνεχούς σκληρής εργασίας.

Το 1945 στο Νταχάου κατέφθαναν συνεχώς μεγάλοι αριθμοί κρατουμένων από τα εκκενωμένα στρατόπεδα στην ανατολική Ευρώπη και οι επιδημίες τύφου άρχισαν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Στις 29 Απριλίου 1945 αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Νταχάου. Καθώς πλησίαζαν το στρατόπεδο, ανακάλυψαν περισσότερα από 30 σιδηροδρομικά βαγόνια γεμάτα πτώματα.

πληροφορίες από ushmm.org

Το Νταχάου έμεινε παγκοσμίως γνωστό για τα φρικτά βασανιστήρια, τις ετατόμβες νεκρών από ασθένειες και τις φρικώδεις εκτελέσεις των δημίων του.

*Μετάφραση από kz-gedenkstaette-dachau.de  (Lefteria)

Επιμέλεια :Lefteria