Αντιφασιστική πορεία στη Λευκωσία(τσακίστε τους ναζί)

Πάνω από 600 άτομα, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, μαζί με μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 11 έξω από το Δημαρχείο Λευκωσίας συμμετέχοντας στη διεθνή αντιφασιστική, αντιρατσιστική εκδήλωση που γίνεται στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και αλλού.

Την εκδήλωση κάλεσαν 24 ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα και οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο ΓΓ ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, και εκ μέρους των τουρκοκυπριακών οργανώσεων ο πρόεδρος της DEV IŞ Χασάν Φελέκ και μια μετανάστρια από τη Σομαλία.

Ακολούθησε πορεία στη Λήδρας και Ονασαγόρου με συνθήματα όπως «Ποτέ ξανά φασισμός», «Όχι στη Ευρώπη φρούριο των φρακτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης» και «τσακίστε τους ναζί το ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή» και άλλα.

Εκείνο που δονούσε όμως την ατμόσφαιρά ήταν το σύνθημα:

Kibris’ta Baris engellenemez – η ειρήνη στη Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί, δίνοντας μια δυναμική απάντηση στους φασίστες του ΕΛΑΜ, που προσπαθούν να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις και την προοπτική της επανένωσης του νησιού αλλά και στα κόμματα του τάχα ενδιάμεσου χώρου που τους κάνουν πλάτες.

Ήταν μια σημαντική εκδήλωση πού έβαλε τη Λευκωσία πάνω στον χάρτη των διεθνών αντιφασιστικών – αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν σήμερα με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας κατά των ρατσιστικών διακρίσεων που γιορτάζεται στις 21 Μάρτη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έστειλε ένα δυνατό μήνυμα σε μια σημαντική πολιτική συγκυρία ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι παλεύουν μαζί ενάντια στο φασισμό για ειρήνη και επανένωση του νησιού μας.

Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να οργανωθεί αυτή η διάθεση που φάνηκε ότι υπάρχει σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και στις δυο πλευρές ώστε να υπάρχει μια μόνιμη παρουσία αυτού του δικοινοτικού κινήματος που να μπορέσει να μαζικοποιηθεί και να παρεμβαίνει πιο αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις.

Χρειάζεται να οργανωθεί η συνέχεια της 18 του Μάρτη με ημερίδες και εκδηλώσεις, ιδιαίτερα ενόψει του γεγονότος ότι έρχονται οι επέτειοι της 21ης Απριλίου που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα, και της 15ης Ιουλίου που θα ακολουθήσει.

Dinos Agiomamitis