Διπλός βανδαλισμός των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Άρτα και στην Καβάλα

Διπλός βανδαλισμός των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Άρτα και στην Καβάλα

Για τον πρώτο έβγαλε ανακοίνωση μόνο το ΚΙΣΕ στις 29 Μαρτίου 2017 

Ο δέυτερος συνέβη στις 30 Μαρτίου 2017, προκαλώντας μεγάλων διαστάσεων καταστροφή στο μνημείο και καταδικάστηκε και από την κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού διαχρονικά και σταθερά το ελληνικό κράτος επιλέγει αυτόν τον, έμμεσο πλην σαφή,  τρόπο να δείξει πως θεωρεί τους Έλληνες Εβραίους ξένους…

Υπενθυμίζεται πως το μνημείο είχε συναντήσει αντιδράσεις ήδη πριν την ανέγερση του το 2015, αφού η Δήμαρχος Καβάλας ήθελε να αφαιρέσει το άστρο του Δαυίδ από την πρόσοψή του. Λίγες μέρες μετά την ανέγερσή του γράφτηκαν επίσης συνθήματα στον τοίχο του Εβραϊκού νεκροταφείου και μετά από λίγες ακόμα μέρες βανδαλίστηκε ήδη για πρώτη φορά και το μνημείο.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017, άγνωστοι πραγματοποίησαν «επίθεση» στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και με τη βοήθεια εργαλείου έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του μαρμάρου που καλύπτει την πρόσοψή του. Οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί από την Αστυνομία η οποία έσπευσε στο σημείο αργότερα. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία τοποθετήθηκε στη θέση του (μπροστά από τα Bodyline, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι καπναποθήκες της Commercial) τον Μάιο του 2015, με τα αποκαλυπτήριά του να πραγματοποιούνται ενάμιση μήνα μετά λόγω των αντιδράσεων.

Το μνημείο είχε πέσει «θύμα» βανδαλισμού και στο παρελθόν (όταν άγνωστοι είχαν πετάξει επάνω του μπογιές), ωστόσο αυτήν τη φορά η καταστροφή που του έχουν «καταφέρει» είναι μάλλον μόνιμη, αφού τυχόν αποκατάστασή του απαιτεί πλήρη αντικατάσταση της μπροστινής του πλάκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

racistcrimeswatch