Xιλιάδες εργαζόμενοι στους Δήμους στην ανεργία

Η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ βγήκε και όπως ήταν αναμενόμενο, απολύει και αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Οπως υποστηρίζει ο  Παναγιωτόπουλος Χρήστος, εργαζόμενος στο Δήμο Βύρωνα και συνδικαλιστής. «Πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι, του αστικού πολιτικού κατεστημένου και των μηχανισμών του, αφού ήλοι γνώριζαν ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, ή παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές όταν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες .

Κυβέρνηση και δήμαρχοι ολόκληρου του πολιτικού και κομματικού φάσματος κοροϊδεύουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία. Μπορούσαν και μπορούν σύμφωνα με νόμο του 2016 να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κοιμητηριών και δεν το πράττουν»

Για το ίδιο θέμα η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Πνίγουν τις προσδοκίες των εργαζομένων σ’ ένα κουβά νομικών τερτιπιών, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσουν.

Πρόκειται για ένα ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ όλου του πολιτικού φάσματος, αφού όλοι γνώριζαν ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ή παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές όταν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Για ακόμη μία φορά το αστικό πολιτικό κατεστημένο, τόσο του κυβερνητικού μηχανισμού όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπάθησε να παίξει το γνωστό παιχνίδι συνδιαλλαγών και πολιτικαντισμού, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια ανεργία που μαστίζει τον κόσμο της εργασίας.

Λένε ψέματα!

Κυβέρνηση και Δήμοι μπορούσαν και μπορούν να κάνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σύμφωνα με το Ν. 4368/2016 άρθρο 7, στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και δεν το πράττουν!

Μεγάλες οι ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού για την αδιέξοδη κι επικίνδυνη τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα. Δεν οργάνωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις, παρά αναλώθηκαν να χαϊδεύουν τ’ αυτιά των εργαζομένων, να αναπτύσσουν συντεχνιακά αντανακλαστικά στους συμβασιούχους για μόνιμη πρόσληψη μόνο αυτών διά της πλαγίας οδού, κάτι που αντικειμενικά ευνοούσε καθαρά μόνο την κυβερνητική πολιτική, έμπλεκε τους εργαζομένους σε μονοπάτια συνδιαλλαγής με το πολιτικό κατεστημένο, δεν έχτιζε αγωνιστική ταξική συνείδηση και λειτουργούσε διασπαστικά για τον αναγκαίο ενιαίο αγώνα όλων για μόνιμη δουλειά και νέες θέσεις εργασίας.

Άφηναν έτσι χώρο σε Κυβέρνηση και Δήμους να εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική που επιβάλλεται από τα ευρωμνημόνια και το κεφάλαιο για το σύνολο του κόσμου της εργασίας κι αφορά και το δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, καμία σταθερότητα, καμία μονιμότητα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ανακύκλωση των ανέργων με μια σειρά προγραμμάτων δουλειάς για λίγους μήνες χωρίς κόστος για τον εργοδότη. Η εργασιακή βαρβαρότητα που επιβάλλουν έχει διογκώσει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Θέλουν να μετατρέψουν την εργατική τάξη σε μία πολυκατακερματισμένη, ασπόνδυλη μάζα, χωρίς δικαιώματα.

Τώρα πρώτα και κύρια πρέπει να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Να διεκδικήσει άμεσα όλος ο κλάδος να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Να καταβληθούν όλοι οι μισθοί κανονικά.
· Να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων για να καλυφθούν όλες οι πάγιες ανάγκες, τουλάχιστον τόσων θέσεων όσων είναι κι οι εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις στους Δήμους. Η μη κάλυψη των αναγκών των Δήμων οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση με ταυτόχρονες αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους των Δήμων όσο και συνολικά για το λαό.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, γιατί αποτελεί κομμάτι της συνολικής αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου.

Είναι ανάγκη να χτιστεί ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο εργαζόμενων που θα φέρει τα εργατικά συμφέροντα μπροστά και θα τα διεκδικήσει μέχρι τέλους. Οι αγωνιστικές ταξικές πρωτοπορίες του εργατικού κινήματος πρέπει να χτυπήσουν μαζί και συντονισμένα, χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια τους ή οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις τους.

Για να απομονωθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, οι δυνάμεις του αστικού συνδικαλισμού, οι λογικές κομματικής περιχαράκωσης. Να τσακιστούν οι αντιλήψεις συνδιαλλαγής μεταξύ εργαζομένων και πολιτικού κατεστημένου.

Να αναπτυχθεί αγωνιστική ταξική ενότητα δράσης. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερβούμε την πολυδιάσπαση που έχουν επιβάλλει μέσα στην εργατική τάξη.

Με πλατύ ανεξάρτητο δημοκρατικό συντονισμό των μαζικών φορέων όλων των εργαζομένων.

  •  Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • · Κατάργηση των μορφών ανακύκλωσης και υπερεκμετάλλευσης των ανέργων.
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • · Αυξήσεις στους μισθούς.
  • · Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

kommon