«Οι κόρες της Ιερουσαλήμ» στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Με το σύνθημα «σε αυτή τη γη υπάρχουν λόγοι που κάνουν τη ζωή να αξίζει» οι νεαρές μουσικοί από την Παλαιστίνη θα παρουσιάσουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα στο ελληνικό κοινό με ελεύθερη είσοδο

Μήνυμα ειρήνης, ελευθερίας, αξιοπρέπειας και αγάπης μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια θα στείλει η γυναικεία Ορχήστρα «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ» στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων.

Νεαρά κορίτσια από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, παίζουν αραβικά και δυτικά μουσικά όργανα, τραγουδούν και διακρίνονται για το ταλέντο τους.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση του Δήμου Βύρωνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ «στις Σκιές των Βράχων»

Μοναδική μουσική εμπειρία η ανάμειξη παλαιστινιακών και ελληνικών τραγουδιών και μουσικών.

Ήχοι και ρυθμοί γνώριμοι και συγγενικοί οι παλαιστινιακοί θα συναντηθούν με παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου και της Σμύρνης, «Από Ξένο Τόπο», «Στο ‘πα και στο Ξαναλέω»,» Έχε γεια Παναγία» είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που θα ακούσουμε καθώς και το «ένα το Χελιδόνι» και τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη 

Τραγούδια μέσα στα οποία αναβιώνεται ο ξεριζωμός από την πατρίδα, τα παράλια της Μικράς Ασίας , γνώριμο βίωμα των Έλληνες ανάλογο με αυτό που ζει ο παλαιστινιακός λαός.

Ιδιαίτερη παρουσία που θα γεφυρώσει τους δύο κόσμους η Μαρία Σουλτάτου, μια καλλιτέχνιδα σεμνή που διακρίνεται για τη μακροχρόνια θητεία της στο τραγούδι και την μοναδική της ερμηνεία στα ιδιώματα της μουσικής της Ανατολίας. Η Μαρία Σουλτάτου θα συμπράξει με την Ορχήστρα των νεαρών κοριτσιών και θα τραγουδήσει σε ελληνικά και Αραβικά.

Συμμετέχουν τιμητικά μέλη της Παραδοσιακής Ορχήστρας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής,με επικεφαλής τους μαέστρους Κώστα Μήτσιο στο Λαούτο και Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί.

Μια μουσική παράσταση με πολλαπλούς συμβολισμούς που αξίζει την προσοχή μας. Παρόλη την φρίκη της Ισραηλινής αποικιακής κατοχής που έχουν βιώσει, ζώντας σε καθεστώς ομηρίας «Πίσω από το Τείχος», σαν αυτό του Απαρτχάιντ, με βιώματα απώλειας αγαπημένων προσώπων και βαθείς ψυχικούς τραυματισμούς, οι νεαρές Παλαιστίνιες βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να ασχολούνται με τη μουσική και να ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο μέλλον. 

pal2.png

Η γυναικεία ορχήστρα Banat al-Quds « Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ» ιδρύθηκε το 2013 από το Εθνικό μουσικό Ωδείο Edward Said (ESNCM έτος λειτουργίας 1993) με παραρτήματα στην Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Τα είκοσι επτά μέλη της είναι νεαρές κοπέλες που παίζουν αραβικά όργανα όπως ούτι, κανονάκι, ανατολίτικα κρουστά, αλλά και βιολί, βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο. Η ορχήστρα συμπεριλαμβάνει χορωδία και σολίστ τραγουδιού. 

Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής της Παλαιστίνης. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται παραδοσιακά Παλαιστινιακά, αραβικά και διεθνή τραγούδια.

Το 2016, η νεαρή γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Choir Fest Middle East «Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής» που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.

Το όραμα και η αποστολή του Ωδείου είναι η διάδοση μιας ζωντανής και δημιουργικής μουσικής κουλτούρας σε όλους τους λαούς του κόσμου όπου και αν βρίσκονται, με σκοπό την εδραίωση ενίσχυσης της πολιτιστικής και εθνικής Παλαιστινιακής ταυτότητας και την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών. 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» -Βύρωνα. 

Ώρα έναρξης 9.00 μμ.

protothema