Αποζημιώσεις 20 εκατ. για τα θύματα του «Μαβί Μαρμαρά» από το Ισραήλ

Αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων κατέβαλε το Ισραήλ στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα το 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 2010, όταν κατά την επιδρομή των ισραηλινών καταδρομών στο μεγαλύτερο πλοίο της αποστολής Μαβί Μαρμαρά σκοτώθηκαν Τούρκοι ακτιβιστές. 

Αλλά τον Ιούνιο του 2016, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η επαναπροσέγγιση οφειλόταν στην προοπτική σύναψης ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις αμοιβαίες ανησυχίες για τα ρίσκα στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε νέο πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, ανταποδίδοντας μια κίνηση των ισραηλινών στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, άλλοτε στενών εταίρων και συμμάχων.

tvxs.gr

 

Αρέσει σε %d bloggers: