Στηρίζουμε την Φιλοξενία Προσφύγων στο 5ο λύκειο Αθηνών

Με αφορμή πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή που στόχο είχε για άλλη μια φορά την παραπληροφόρηση του κόσμου δηλώνουμε την συμπαράσταση και την ενεργή στήριξή μας στην Φιλοξενία Προσφύγων – Κατάληψη του 5ου λυκείου Αθηνών.

Άνθρωποι που βίωσαν πόλεμο στην πατρίδα τους, ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, προσπάθησαν να βρουν έναν κόσμο ασφαλέστερο

 Αντ’ αυτού είναι αντιμέτωποι με εμπόρους ζωών, με κλειστά σύνορα, με απάνθρωπες και εξοντωτικές πολιτικές. Και όμως σε πείσμα όλων αντέχουν και προσπαθούν, αντιστέκονται!
Από την πρώτη στιγμή της κατάληψης υπήρξαμε δίπλα στους συνανθρώπους μας, προσπαθώντας να βελτιώσουμε έστω και στο ελάχιστο την καθημερινότητά τους.

Η δε συμβολή των προσφύγων στον πρόσφατο καθαρισμό της περιοχής γύρω από το πάρκο του Αγ. Νικολάου Νεάπολης Εξαρχείων και στην παιδική χαρά υπήρξε καθοριστική.

Για κάτι το οποίο ο Δήμος και οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν, παρόλο που εισπράττουν χρήματα για αυτό, όλοι μαζί, ως γείτονες που θέλουμε να χρησιμοποιούμε και να συνυπάρχουμε στον δημόσιο χώρο, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Όσο για τους δήθεν εκπροσώπους κατοίκων και τα όποια παράπονα καλό θα ήταν πρώτα να δηλώνουν δημόσια ποιους και πώς τους εκπροσωπούν (οι «εκπρόσωποι» των κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα δεν άργησαν να αποκαλυφθούν) και επιπλέον, ας φροντίσουν να βρουν τους πραγματικά υπεύθυνους που εδώ και χρόνια υποβαθμίζουν συστηματικά περιοχές του κέντρου της Αθήνας για χάρη σκοπιμοτήτων….

Παρακάτω δημοσιεύουμε και την ανακοίνωση της Φιλοξενίας Προσφύγωνστο 5ο Λύκειο Αθηνών

«Μια πρώτη απάντηση στην επίθεση που μόλις δεχτήκαμε μέσα από το κεντρικό δελτίο του ΣΚAΪ:

Ακούσαμε πολλά ψέματα.

Ψέμα πρώτο: «κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους […] γύρω από το κτήριο έχει δημιουργηθεί εστία μολύνσεως «

Τα λεγόμενα του κυρίου που παρακολουθούμε στο δελτίο και που εκπροσωπεί ( ; ) τους κατοίκους της περιοχής είναι εντελώς ανυπόστατα διότι απλούστατα δεν τα συνοδεύει με κανένα απολύτως επιχείρημα.
Η κατάληψη δεν αποτελεί εστία μολύνσεως -και αυτό σίγουρα είναι σε γνώση πολλών κατοίκων στην περιοχή- ακριβώς γιατί σε συνεννόηση μαζί τους προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε την κατάσταση στην γειτονιά.
Σε συνεργασία με πολλούς γείτονες και την πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων έχουμε προχωρήσει σε δράσεις για την βελτίωση τον όρων διαβίωσης στην περιοχή. Πρόσφατα συνδιοργανώσαμε με επιτυχία κοινή δράση για τον καθαρισμό του πάρκου του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται απέναντι από την Καταληψη στέγης προσφύγων του 5ου λυκείου μαζεύοντας εκατοντάδες σύριγγες.

Ψέμα δεύτερο: «αυτοί είναι μέσα φίρδην-μίγδην χωρίς ιατρική περίθαλψη «

Ενημερώνουμε ότι οι διαμένοντες στην κατάληψη ( κυρίως οικογένειες) δεν είναι
«φίρδην-μίγδην» αλλά στεγάζονται στις διαμορφωμένες για τον σκοπό αυτό τάξεις του πρώην σχολείου. Όσο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι επαρκέστατη. Διότι και ιατρείο-φαρμακείο λειτουργεί καθημερινά στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με την συνδρομή αλλυλέγγυων ιατρών και νοσηλευτών ( δείτε παρακαλούμε και τις σχετικές φωτογραφίες), αλλά και από τις πρώτες μέρες της κατάληψης ο εμβολιασμός των παιδιών ήταν και είναι προτεραιότητα μας.

Ψέμα τρίτο και «ατμοσφαιρικότατο«:» καζάνι που σιγοβράζει η περιοχή «

Δεν συμμεριζόμαστε τον τρόμο που έχει καταλάβει τον συγκεκριμένο κάτοικο, γιατί εμείς που καθημερινά βρισκόμαστε εδώ σαν αλληλέγγυοι το μόνο καζάνι που βλέπουμε να σιγοβράζει είναι αυτό της κοινοτικής κουζινας μας…

Όσο για το «ορνιθοτροφείο-κοτέτσι», για την φωτογράφιση του οποίου επιστρατεύτηκε drone (!), πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για δέκα κότες που πρόσφεραν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια τους να συνδράμουν τις ανάγκες σίτισης των παιδιών.
Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι δεν μας εκπλήσσει ότι για άλλη μια φορά ο ΣΚΑΪ επιδίδεται στην δυσφήμηση ενός αυτοοργανωμένου και ακηδεμόνευτου εγχειρήματος.»

exarchia