Προκλητική τρομο-απόφαση για τη ληστεία στο Βελβενδό

Ξεπερνώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που επιχείρησε μια σχετικά ισορροπημένη προσέγγιση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της ληστείας στο Βελβενδό, εξέδωσε μια τρομο-απόφαση πιστή στο πνεύμα με το οποίο η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη προσεγγίζει αυτές τις υποθέσεις.
Ο εισαγγελέας Παναγιωτόπουλος πρότεινε την απαλλαγή των Αργύρη Ντάλιου και Φοίβου Χαρίση, γιατί μόνο το DNA, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο, δεν πρέπει να οδηγεί σε απόφαση για ενοχή. «Είναι και αυτή η πρόταση μια θετική εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αθωωτικών αποφάσεων Πενταμελών Εφετείων για παρόμοιες υποθέσεις», σχολιάσαμε μετά την εισαγγελική πρόταση. Το τρομοδικείο φρόντισε να αποφασίσει αντίθετα από την εισαγγελική πρόταση, σπάζοντας το «σερί» των αθωωτικών αποφάσεων Πενταμελών Εφετείων για παρόμοιες υποθέσεις.

Καταδίκασε και τους Ντάλιο και Χαρίση, με μοναδικό στοιχείο το DNA, το οποίο μάλιστα ήταν καθαρή κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής, αφού ο ισχυρισμός ήταν ότι ανιχνεύτηκε σε μείγμα!

Ο εισαγγελέας Παναγιωτόπουλος πρότεινε να αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους δύο ελαφρυντικά:

των «μη ταπεινών αιτίων» (αναγνώρισε το πολιτικό κίνητρο πίσω από τη ληστεία) και της «υπεύθυνης συμπεριφοράς και επιμέλειας κατά την τέλεση των εγκλημάτων που τους αποδίδονται και μη προσβολής της ανθρώπινης ζωής και σωματικής ακεραιότητας». Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο εισαγγελέας είπε ότι οι κατηγορούμενοι επέδειξαν ψύχραιμη συμπεριφορά στην τράπεζα και διαχειρίστηκαν την κατάσταση με ασφάλεια για τους ανθρώπους, τους οποίους μάλιστα άφησαν να φύγουν. Δεν αφαίρεσαν από τον οδοντίατρο 15.000 ευρώ που είχε πάνω του. Μολονότι είχαν όπλα, δε γάζωσαν τους αστυνομικούς, γιατί ο αξιακός τους κώδικας δεν τους επιτρέπει να ρισκάρουν τη ζωή άσχετων ανθρώπων, όπως είπαν. Επέλεξαν συνειδητά να μη διακινδυνεύσουν τη ζωή του οδοντογιατρού που είχαν μαζί τους.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αναίρεσαν με τις πράξεις τους τον πυρήνα της εγκληματικής τους δράσης»!

Το τρομοδικείο πέταξε στα σκουπίδια και αυτή την πρόταση του εισαγγελέα. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά, εκτός από τον Αρ. Ντάλιο, στον οποίο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

      Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Γιάννης Μιχαηλίδης: 11 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη
Νίκος Ρωμανός: 11 χρόνια και 5 μήνες κάθειρξη
Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος: 11 χρόνια και 5 μήνες κάθειρξη
Δημήτρης Πολίτης: 9 χρόνια και 4 μήνες κάθειρξη
Αργύρης Ντάλιος: 7 χρόνια και 2 μήνες κάθειρξη
Φοίβος Χαρίσης: 11 χρόνια και 4 μήνες κάθειρξη.

Κόντρα