Η χούντα της Εκκλησίας

Πριν από 50 χρόνια, η χούντα απαγόρευσε από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Θεοδωράκη. Χθες η Εκκλησία έκοψε από τα βιβλία των Θρησκευτικών τον Σαββόπουλο, τον Ασιμο, την Ριάνα, γελοιογραφίες κατά του θρησκευτικού φανατισμού και γενικώς ότι της κατέβηκε στο στενό της κεφάλι.

Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, το ιερατείο δεν αποφασίζει για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, έστω κι αν πρόκειται για το μάθημα των θρησκευτικών. Πρώτον γιατί δεν είναι δική της δουλειά, αλλά της πολιτείας. Και δεύτερο επειδή στα σχολεία φοιτούν και άλλοι μαθητές που δεν είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί, Καθολικοί, Εβραίοι, άθεοι και δεν συμμαζεύεται. Αλλά των οποίων οι γονείς, ειδικά στην Ελλάδα, πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, από τους οποίους – επίσης κακώς – πληρώνονται οι ιερείς της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η θρησκευτική ελευθερία και ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, είναι μέτρο της δημοκρατίας μιας χώρας. Και σε αυτό το βασικό μάθημα η Ελλάδα παίρνει βαθμό πολύ κάτω από τη βάση, ενώ τα φαινόμενα Αγιατολάχ πολλαπλασιάζονται. Προχθές στο άνοιγμα ενός απλού ΑΤΜ σε ένα χωριό της Καρπάθου έγινε αγιασμός.

Για να ευλογήσει ο Θεός να πάνε καλά οι δουλειές της τράπεζας; Για να αγιάσει το ATM;

Χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κίνησε πειθαρχική δίωξη με σκοπό την απόλυση του οδηγού του στην μητρόπολη, επειδή ήρθε σε διάσταση με τη σύζυγο του. Όπου μπορούν δηλαδή, από τα βιβλία μέχρι τον οδηγό τους, επιδεικνύουν μια νοοτροπία δικτατορίας. Και φυσικά για την αποθράσυνση αυτή δεν ευθύνονται οι υποκριτές και οπισθοδρομικοί ιεράρχες. Αλλά οι διάφορες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η σημερινή, που δεν τολμούν να τα βάλουν μαζί τους και να τους βάλουν στη θέση τους.

tvxs.gr

Lefteria

Επιτροπή λογοκρισίας παπαδαριού: η αναφορά σε θρησκευτικό μίσος απαγορεύεται. Ο φανατισμός δεν προκαλεί βία (φ. από τα επεισόδια στη προβολή του Τελευταίου Πειρασμού 1988)

 

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Ο Τελευταίος Πειρασμός (Εξαιτίας του οποίου η εκκλησία θέλησε να αφορίσει τον Ν. Καζαντζάκη) από τον Μάρτιν Σκορτσέζε έγινε αιτία για να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια. Τελικά, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε έχοντας ωστόσο προλάβει να κόψει 160.000 εισιτήρια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ·ως δείγμα κριτικής της εποχής· το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπογραφόμενο από τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα, με τον τίτλο «Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» που δημοσιεύεται το 1954 στο Επίσημον Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Αναταραχή

«[…] Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξ αιτίας των τελευταίως εκδοθέντων βιβλίων του Ελληνος λογοτέχνου Νικολάου Καζαντζάκη ·Ο Καπετάν Μιχάλης και Ο τελευταίος πειρασμός· και κατόπιν της εκ τούτων προκληθείσης αναταραχής εις τας συνειδήσεις των πιστών, έγνω εν τη αρμοδιότητι αυτής, όπως λάβη τα εν τη εαυτής εξουσία πνευματικά μέτρα, προς διαφώτισιν μεν και προφύλαξιν του ευσεβούς ποιμνίου, προς ανάνηψιν δε και διόρθωσιν του συγγραφέως.

Επειδή αμφότερα τα βιβλία ταύτα αποτελούσι μυκτηρισμόν προς την δογματικήν και ηθικήν διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ιδία δε το δεύτερον διαστρέφει και κακοποιεί την θεόπνευστον ευαγγελικήν διήγησιν και θίγει, κατά τρόπον ανερυθριάστως ασεβή και ανίερον, το θεανδρικόν του Κυρίου πρόσωπον, και δη κατά τας ώρας του επί του Σταυρού σωτηρίου Πάθους, διά ταύτα η Ιερά Σύνοδος προς μεν τα ευσεβή της Εκκλησίας τέκνα απευθύνει την πατρικήν παραίνεσιν, ίνα φεύγωσι τα βιβλία ταύτα, ου μόνον μη συντελούντα εις οικοδομήν, αλλά της σαγήνης της τέχνης ανυπόπτως και δηλητηριάζοντα τας ψυχάς».

Θέατρο Χυτήριο ανεβαίνει η παράσταση Corpus Christi, πολιορκήθηκε από μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων αλλά και της Χρυσής Αυγής