Μισός αιώνας κατοχής. Το συγκλονιστικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Electronic Intifada

Φέτος τον Ιούνιο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στα Συριακά Υψώματα του Γκολάν.

Μέσα σε αυτό το μήνα εννιά Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζουν να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η σημερινή κατάσταση αποτυπώνεται μέσα από εικόνες που συγκέντρωσε η ιστοσελίδα Electronic Intifada:

27 Ιουνίου – Ένα νεογέννητο μέσα στη θερμοκοιτίδα, στη μονάδα αυξημένης φροντίδας νεογνών στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας κατηγορεί τις ισραηλινές αρχές ότι δεν επέτρεψαν σε ασθενείς από τη Δυτική Όχθη να λάβουν την απαραίτητη, επείγουσα θεραπεία στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο νεογέννητων.

pal1
(Φωτογραφία: Mohammed Asad / APA images)

1 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι προσεύχονται μετά το βραδινό γεύμα που διακόπτει το Ραμαζάνι, στην παραλία της πόλης της Γάζας.

pal2
(Φωτογραφία: Anne Paq / ActiveStills)

1 Ιουνίου – Ένα μπακάλικο φωτίζεται με φωτάκι LED κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στη Γάζα.

pal3
(Φωτογραφία: Ezz Zanoun / ActiveStills)

5 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πετούν πέτρες προς τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έπειτα από μια διαδήλωση εναντίον του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

pal4
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)

7 Ιουνίου – Παλαιστίνιες θρηνούν κατά τη διάρκεια της κηδείας του 25χρονου Fadi al-Najjar, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στα νότια της Γάζας.

pal5
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)

8 Ιουνίου: Ένα παιδί με το χαρταετό του στο νεκροταφείο του καταυλισμού προσφύγων Jabaliya, στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 110 χιλιάδες πρόσφυγες σε αυτό τον καταυλισμό.

pal6
(Φωτογραφία: Anne Paq / ActiveStills)

9 Ιουνίου – Ένα παιδί πουλάει χόρτα στην αγορά της Γάζας. Η κακή οικονομική κατάσταση στη Γάζα οφείλεται στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην περιοχή. Όλο και περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν για να υποστηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους.

pal7

(Φωτογραφία: Anne Paq / ActiveStills)

9 Ιουνίου – Συγγενής θρηνεί πάνω από τη σορό του Παλαιστίνιου Ayed Jumaa στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Ο 35χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στα ανατολικά του καταυλισμού προσφύγων Jabaliya.

pal8
(Φωτογραφία: Mohammed Asad / APA images)

13 Ιουνίου – Μια Παλαιστίνια περνά δίπλα από γκράφιτι στην Ιερουσαλήμ.

pal9
(Φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz / ActiveStills)

13 Ιουνίου – Ένας Παλαιστίνιος πωλητής πουλά ψωμί στην αγορά της Παλιάς Πόλης της Ναμπλούς, κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

pal10
(Φωτογραφία: Ayman Ameen / APA images)

13 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι και διεθνείς υποστηρικτές διακόπτουν τη νηστεία του Ραμαζανιού δίπλα στα χαλάσματα του σπιτιού της οικογένεας Fawaqa στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν το σπίτι τον περασμένο Μάιο, με το πρόσχημα ότι είχε χτιστεί χωρίς άδεια. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι οι αρχές είχαν αρνηθεί να του παραχωρήσουν άδεια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του.

pal11
(Φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz / ActiveStills)

21 Ιουνίου – Ένας Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας επιβλέπει τα φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα, καθώς φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Στα μέσα Απριλίου το μόνο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας έκλεισε, γιατί εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.

pal12
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)

21 Ιουνίου – Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, συναντά τον Jared Kushner, Αμερικάνο απεσταλμένο για τις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και γαμπρό του Τραμπ, στην πόλη της Ραμάλα.

pal13
(Φωτογραφία: Thaer Ganaim / APA images)

22 Ιουνίου – Μουσουλμάνοι πιστοί προσεύχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τζαμί στην πόλη της Γάζας. Η «Νύχτα της μοίρας» (ή Laylat al-Qadr) είναι η νύχτα που, κατά τη μουσουλμανική παράδοση, οι πρώτοι στίχοι του Κορανίου αποκαλύφθηκαν στον Προφήτη Μωάμεθ.

pal14
(Φωτογραφία: Mofeed Abu Zaida / APA images)

Ένας διαδηλωτής κυματίζει  την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από μια διαδήλωση  στο όριο περίφραξης, ανατολικά τού στρατόπεδου προσφύγων της Τζαμπαλίγια  στις 7 Ιουνίου.

A Palestinian protester waves the national during clashes with Israeli security forces following a protest near the border fence east of Jabalia refugee camp, against the blockade

(φωτογραφία Mohammed Dahman/APA images)

 info-war