Ανοιχτή επιστολή της ΚΕΕΡΦΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης για την οριστική μεταφορά της #GDtrial στο Εφετείο

Την πλήρη και οριστική μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο ζητάει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» με επιστολή της στις 14/07

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της ΚΕΕΡΦΑ προς τον υπουργό Δικαισύνης «η ομαλή διεξαγωγή της δίκης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να συνεχίσει με τον απαιτούμενο ρυθμό αλλά και την επάρκεια των υποδομών», ενώ γίνεται λόγος και για υποβάθμιση της δίκης «με τεράστια σημασία για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες όλων, για να υπάρξει επιτέλους απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα δολοφονικών επιθέσεων οργανωμένων φασιστικών ταγμάτων εφόδου».

Υπενθυμίζεται ακόμα η σχετική απόφαση, η οποία προέκυψε με παρέμβαση του  ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο διάβημα της οικογένειας Φύσσα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο. Στην σχετική απόφαση ορίζεται ως τόπος διεξαγωγής της δίκης η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών «διατηρούμενης της δυνατότητας σε περίπτωση δυσχέρειας να χρησιμοποιείται εκτάκτως η αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού ή άλλη κατάλληλη αίθουσα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

Κύριε υπουργέ,

θεωρούμε σημαντική υπαναχώρηση την ουσιαστική μεταφορά της δίκης για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού από την αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η έδρα του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Υποβαθμίζεται έτσι μια δίκη με τεράστια σημασία για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες όλων, για να υπάρξει επιτέλους απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα δολοφονικών επιθέσεων οργανωμένων φασιστικών ταγμάτων εφόδου. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου η ομαλή διεξαγωγή της δίκης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να συνεχίσει με τον απαιτούμενο ρυθμό αλλά και την επάρκεια των υποδομών.

Τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ νέες φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις οργανώνονται ξανά, είναι αδιανόητη η υποβάθμιση μιας δίκης που έχει αναδείξει την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική παρουσία ως προκάλυμμα της ναζιστικής της δράσης.

H ανακοίνωση του προγράμματος διεξαγωγής της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής για το μήνα Σεπτέμβριο, με τον ορισμό τριών δικασίμων στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών και έξι στην αίθουσα Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ανατρέπει την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία ορίστηκε η πρώτη ως αίθουσα των συνεδριάσεων και η δεύτερη ως αίθουσα προς χρησιμοποίηση κατόπιν δυσχέρειας.

Υπενθυμίζουμε την σχετική απόφαση η οποία προέκυψε με παρέμβαση του  ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανταποκρινόμενος  σε δραματικό διάβημα της Μάγδας Φύσσα:

«Ορίζουμε, από 21.6.2016, αίθουσα συνεδριάσεων για την εκδίκαση της υπόθεσης των κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Παύλου Φύσσα κ.λπ. αξιόποινες πράξεις, ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, την Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας και Κυρ. Λουκάρεως), διατηρούμενης της δυνατότητας σε περίπτωση δυσχέρειας να χρησιμοποιείται εκτάκτως η αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού ή άλλη κατάλληλη αίθουσα, και παρακαλούμε όπως γνωστοποιηθεί η παρούσα πράξη με κοινοποίηση στους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας του δικαστηρίου και με επικόλλησή της στην είσοδο του δικαστικού καταστήματος».

Ο Δήμος Κορυδαλλού και πλήθος φορέων της όλης είχαν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση στην υποβάθμιση της δίκης με την διεξαγωγή της στις φυλακές Κορυδαλλού.

Είναι αδιανόητο «ο υπουργός Δικαιοσύνης να απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας», είχε δηλώσει ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης έναν χρόνο πριν.

Η διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο Αθηνών, στο φυσικό της χώρο, σημαίνει προβολή, εύκολη πρόσβαση για τους δημοσιογράφους και το κοινό. Σκέψεις για την μεταφορά της σε άλλους χώρους, σε ακόμη πιο απομακρυσμένα αμφιθέατρα, σηματοδοτούν υποτίμηση από την Πολιτεία του φασιστικού κινδύνου, εξέλιξη αρνητική, με δεδομένη τη διαχρονική λειτουργία συγκάλυψης της δράσης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης από θεσμούς του κράτους.

Σας καλούμε να ορίσετε ως αποκλειστικό χώρο διεξαγωγής της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής την Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθήνας, θέτοντας τέρμα μέσω της διαρκούς διολίσθησης στην ντε φάκτο επιλογή μεταφοράς της στον Κορυδαλλό. 

 Αθήνα 14/7/2017

 

left.gr