Μία μαρτυρία γιά τα γεγονότα του ’74 στη Κύπρο

Από τό προφίλ του γνωστού δημοσιογράφου Αρη Σκιαδόπουλου αλιεύσαμε το κείμενο που θά παραθέσουμε στη συνέχεια,μιά συγκλονιστική μαρτυρία όσων έζησε στή Κύπρο που είχε μεταβεί ώς ανταποκριτής του Ταχυδρόμου τόν Ιούλη του 1974 ,αλλά και γιά το παρασκήνιο της εισβολής,καί τους ηθικούς αυτουργούς της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου.

Μέ αφορμή την χθεσινή μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος ανατροπής του Μακάριου από την Χούντα τών Αθηνών ο κύριος Σκιαδόπουλος  βάζει το δικό του «λιθαράκι» μαρτυρίας (Lefteria)

Γράφει ο Αρης Σκιαδόπουλος….Ημερολόγιο Εξορίστου

«Τετοια μέρα κατέβηκα στη Κύπρο απεσταλμένος του Ταχυδρόμου.Πέρασα απο τίς γειτονιές των Τουρκοκυπρίων..τά παλληκάρια του Σαμψών είχαν ξηλώσει πόρτες και παράθυρα κι έχασκαν εφιαλτικά οι σκελετοί των σπιτιών..

Οι Τουρκοκύπριοι άστεγοι πήγαιναν προς τόν Βόρειο Τομέα..Το σχέδιο τού Κίσσινγκερ σε αγαστή συνεργασία μέ τόν Ιωαννίδη είχε ξεκινήσει..

Εισβολή..!

Νεκροί και αγνοούμενοι.Διαμελισμός. Ο στρατηγός Καρούσος,διάδοχος του Γρίβα που επεδίωκε τήν πολιτικοποίηση του αγώνα της ΕΟΚΑ Β´ στο στόχαστρο εκτελεστών,φυγαδέυεται νύχτα μ ένα καϊκι και φτάνει στο Καστελλόριζο

Ο Ερμής Χριστοδούλου υποστράτηγος,τραυματισμένος στο πόδι από  σφαίρες πραξικοπηματιών..Πάει στο μέτωπο..Εκεί διαπιστώνει ότι ο αγώνας είναι χαμένος.Οι Τούρκοι γνωρίζουν συνθήματα και παρασυνθήματα.Ποιός τους τάδωσε..

Εγκλημα..!

Ο Πασαγιάννης αργότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μου ζητάει στοιχεία να τα εντάξει στόν Φάκελλο της Κύπρου που υποτίθεται ότι θα συζητείτο  στη Βουλή,για να αποδοθούν ευθύνες..Ουδέποτε έγινε η συζήτηση κι ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες.Η Αμερικανική Πρεσβεία σε αγαστή συνεργασία με τήν Κυβέρνηση Καραμανλή κράτησε στο σκοτάδι τήν έρευνα.

Την ιδια πολιτική ακολούθησε κι ο Παπανδρέου!

Ενα έγκλημα που συντελέστηκε μέ σχεδιασμό τού Κίσσινγκερ και εκτελεστή τον Ιωαννίδη δέν αποκαλύφθηκε ποτέ γιατί έτσι εξυπηρετούσε τους Αμερικανούς καί τήν «ομαλή» μετάβαση απο τη δικτατορία στη Δημοκρατία.Τίμημα η αποσιώπηση.Αδικα το αίμα που χύθηκε,άδικα οι αγνοούμενοι..Άδικο ακόμα καί το χαστούκι που έφαγε απο τόν Ιωαννίδη ο  τότε στρατιωτικός ακόλουθος  της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο,ο Σκαμαλιωράκης,που όταν ήρθε να παραδώσει απόρρητο έγγραφο απο το οποίο προέκυπτε ότι ο Τούρκοι ετοίμαζαν εισβολή σε μια βδομάδα ο Ιωαννίδης τόν χαστούκισε λέγοντας του:»Εισαι μαλάκας εσύ, δέν ξέρεις«.

Τελικά αποδείχτηκε ότι δέν ήταν μαλάκας μονο ο Σκαρμαλιωράκης αλλά όλοι εμείς που ανεχθήκαμε τόσα χρόνια τη σιωπή..

Και συναυτουργοί.!

Μόνο η 17η Νοέμβρη απέδωσε κάπως Δικαιοσύνη,εκτελώντας τόν σταθμάρχη τής CIA Ρίτσαρντ Γουέλς..Αυτά για όσους απο μας ξέρουμε και ζήσαμε τα γεγονότα που πάντα θα μας πληγώνουν.Ανέκαθεν είμασταν υποτελείς..Και δειλοί συνάμμα.

Η ιστορία θα μας καταχωρίσει στις υπό σημειώσεις της ως ηθικούς αυτουργούς ενός διαρκούς εγκλήματος απέναντι στην πατρίδα και στα παιδιά μας.

Μέρα πούναι..

 

Advertisements