Μεγάλοι καλλιτέχνες της μουσικής αποτίουν φόρο τιμής στον Πικάσσο

Ο Πάμπλο Πικάσσο (1881-1973) δεν χρειάζεται συστάσεις αφού είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ζωγράφους παγκοσμίως. Το έργο του έχει εμπνεύσει γενιές καλλιτεχνών διεθνώς και σε όλα τα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι ο Πικάσσο ενέπνευσε και πολλούς καταξιωμένους μουσικούς που του απέδωσαν φόρο τιμής με ένα τραγούδι τους :

1. Το πολύ γνωστό “Pablo Picasso”, μια σύνθεση του Jonathan Richman που ερμηνεύει ο David Bowie.

2.“Beban por mí, beban a mi salud, ustedes saben que no puedo beber más” (Πιείτε για μένα, πιείτε στην υγειά μου, το ξέρετε ότι δεν μπορώ πια να πιώ), τα τελευταία λόγια του Πικάσσο ενέπνευσαν τον Paul McCartney να γράψει το «Picasso’s Last Words (Drink to Me)» που παρουσιάστηκε στο άλμπουμ Band on the Run (1973).

3.«Guernica »Για τους The Stones Roses (rock/alternative band του 1983 από το Manchester ) δεν ήταν μόνο η προσωπικότητα του Πικάσσο που τους ενέπνευσε. Στο κορυφαίο έργο του τη Guernica ήταν αφιερωμένο το τραγούδι τους που κυκλοφόρησε το 1989.

4.«Blue Period Picasso” Στην «μπλέ» περίοδο του ζωγράφου αναφέρεται το τραγούδι του pop-folk trio Peter Bjorn and John που κυκλοφόρησε το 2009.

5.«Pablo de Málaga» τιτλοφορείται το άλμπουμ- αφιέρωμα στον Πικάσσο, που κυκλοφόρησε ο σημαντικός τραγουδιστής των φλαμένκο Enrique Morente το 2008.

*Τά βίντεο είναι προσθήκη από τή Lefteria

Μαριάννα Καραβασίληpeopleandideas.gr