Απάντηση σε όσους προσπαθούν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορίας μας με αφορμή τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη

H Ζωή Κουρούκλη –Λάσκαρη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 χρονών, θεωρείται μια καλή ηθοποιός που άφησε την δική της πινελιά στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Προσθέτουμε και εμείς τα συλλυπητήρια στους οικείου της, όπως έκαναν χιλιάδες απλοί πολίτες, μαζί με τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο.
Από κει και πέρα όμως  δεν μπορούμε να περάσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι βρήκαν την ευκαιρία οι φασιστικές ιστοσελίδες να προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την ιστορία,επικαλούμενες το τέλος του πατέρας της. «Συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια από τις ορδές του Άρη Βελουχιώτη σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Οι ΕΛΑΣίτες τον σκότωσαν προς παραδειγματισμό όλων των «Μοναρχοφασιστών» Αξιωματικών», κραυγάζουν διαδικτυακά οι φασιστικοί – ναζιστικοί ιστότοποι, ενώ οι «καθώς πρέπει» ενημερωτικές ιστοσελίδες, κάπως πιο «συγκρατημένα» και «ουδέτερα», το γυρνάνε στο μελόδραμα: «Ο συνταγματάρχης Κουρούκλης, ο πατέρας της, δολοφονήθηκε στον Εμφύλιο όταν εκείνη ήταν μόλις 8 μηνών, ενώ την της μάνα της την έχασε σε ηλικία 7 ετών».

Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Γ. Κουρούκλης;

Ενας φανατικός βασιλόφρονας αξιωματικός, πωρωμένος αντικομμουνιστής και βασικό μέλος του ΙΔΕΑ μιας οργάνωσης καραβανάδων που βασικό στόχο είχε την πλήρη διάλυση του κομμουνιστικού κινήματος στην χώρα μας και την εγκαθίδρυση και αναπαραγωγή του στρατιωτικού μηχανισμού στην οργάνωση του αστικού μεταπολεμικού κράτους στην Ελλάδα.  (Συνωμότης της παραστρατιωτικής αυτής οργάνωσης ήταν και ο πρώην δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, όπως και όλοι οι αξιωματικού που στελέχωσαν την Απριλιανή δικτατορία).

Στα «πέτρινα χρόνια» που ακολούθησαν μετά την προδοτική υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, ο Γ. Κουρούκλης πρωτοστατεί στο να καλύπτει τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών και στο πόλεμο που έχει εξαπολύσει το αστικό κράτος στους ΕΑΜίτες και στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

            Μερικά μόνο ιστορικά ντοκουμέντα:

«Απελευθερώνοντας» για παράδειγμα τη Σπάρτη και τα περίχωρά της «από τον εαµοκοµµουνισµόν», ο ταγµατάρχης της εθνοφρουράς, Γ. Κουρούκλης, θα επιβάλει ήδη από τις αρχές Μαρτίου 1945 µια σειρά δρακόντειων φραγµών στις δραστηριότητες του ΕΑΜ: απαγόρευση δηµοσίων συγκεντρώσεων «εν παντί τόπω και χρόνω» χωρίς προηγούµενη άδεια της εθνοφυλακής, «ήτις θα γνωµατεύη περί του σκοπίµου ή µη» της σχετικής εξουσιοδότησης· απαγόρευση διανοµής προκηρύξεων και «παντός είδους εντύπων»· απαγόρευση, τέλος, κάθε «ανακοινώσεως ειδήσεων, πληροφοριών, συνθηµάτων, προσκλήσεων, παρακλήσεων, κλπ.» µε τηλεβόα ή αναγραφή στους τοίχους.

Ταυτόχρονα, θα οργανώσει «µεγαλειώδη συγκέντρωσιν» στο κέντρο της πόλης, µε κεντρικό οµιλητή τον εαυτό του και σαφές πολιτικό περιεχόµενο: «ωµίλησα περί του απουσιάζοντος βασιλέως Γεωργίου», αναφέρει στους προϊσταµένους του, «και υπεσχέθην ότι συντόµως θα επεφυλακίζοντο οι κρατούµενοι» στις φυλακές της πόλης συνεργάτες των Γερµανών. Όταν ο νοµάρχης της κυβέρνησης Πλαστήρα διαφωνεί µε αυτό το τελευταίο µέτρο,ο διοικητής της εθνοφρουράς τον απειλεί µε σύλληψη και στη συνέχεια απελευθερώνει ο ίδιος τους φυλακισµένους ταγµατασφαλίτες.

ΔΙΣ,  τ. 1, σσ. 427-432.

«Την ίδια μέρα 4/3/45 της άφιξης εδώ του Τάγματος –σ.σ Κουρκούκλη- εξεδιώχθησαν βιαίως από τα γραφεία τους οι οργανώσεις του ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΑ, Αγροτικό κόμμα, Σύλλογος Θυμάτων, ενώ παράλληλα όργανα της Εθνοφυλακής επιδειχτικά παραβίασαν τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος και με λύσσα θρυμμάτισαν τις ταμπέλες τους. Έκτοτε όλα τα πιο πάνω γραφεία βρίσκονται στα χέρια της Εθνοφυλακής, η οποία αρνήθηκε να επιστρέψη και τα διάφορα υλικά και έγγραφα που βρέθηκαν στα γραφεία».

ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 434: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση, τις πρεσβείες, την ΚΕ του ΕΑΜ, το νομάρχη Λακωνίας, τον διοικητή των βρετανικών στρατευμάτων στη Λακωνία και τον διοικητή του 164 Τάγματος Εθνοφυλακής.

«Στις 5.3.45, τη δεύτερη μέρα της άφιξής τους απέλυσαν 250 περίπου εγκληματίες, που είχαν συγκεντρωθή από ολόκληρη τη Λακωνία στις φυλακές της Σπάρτης και κατηγορούνται για συνεργασία με τον εχθρό και σωρεία άλλων εγκλημάτων στο διάστημα της κατοχής. Σε διαμαρτυρία Επιτροπών του Λαού ο Ταγ/χης Κουρουκλής απάντησε ότι τούτο είναι αξίωση των Άγγλων».

ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 434: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση […].

«Ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής κ. Κουρουκλής ομιλώντας από εξώστη σε συλλαλητήριο, το οποίο ωργάνωσαν φασιστικά και δοσίλογα στοιχεία, έκλεισε το λόγο του καλώντας το Λαό να ζητωκραυγάση υπέρ του Βασιλέως, ενώ σε Επιτροπές που παρουσιάστηκαν σ’ αυτόν για να διαμαρτυρηθούν για την τρομοκρατία που ασκούν τα όργανα της Εθνοφυλακής και που θυμίζουν τετάρτη Αυγούστου, απάντησε ότι η τετάρτη Αυγούστου εξασφάλισε τάξη και ησυχία».

 ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 435: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση […].

Υ,Γ: Για να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες. Μακρυά από μας κάθε σκέψη περί «οικογενειακής ευθύνης». Η Ζωή Λάσκαρη ήταν μια αξιοπρεπέστατη γυναίκα και πολύ καλή ηθοποιός. Η ανάρτησή μας έχει στόχο να στιγματίσει όσους πάνε να εκμεταλλευτούν τον θάνατό της για να προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την ιστορία προσαρμόζοντας την στα δικά τους καλούπια. 

Lefteria:Κανένα παιδί δεν φέρει την ευθύνη γιά τις πράξεις της οικογενείας του,έαν ο πατέρας της ηθοποιού ήταν  στρατιωτικός,εάν,εάν,εάν αυτή εκείνη την εποχή ήταν ένα μικρό παιδί δέν είχε μήτε γνώσει αλλά ούτε και την κατάλληλη ηλικία να κρίνει γεγονοτα και καταστάσεις.Εάν όμως υποθετικά για να μην υπάρξει παρεξήγηση τα παιδιά ευθύνονται μπορούμε να πούμε κάτι ανάλογοο για τα παιδιά των δοσίλογων,των συνεργατών των γερμανών,τών μπουραντάδων, γερμανοτσολιάδων,(Αρκετοί  υπηρέτησαν και κυβερνήσεις μέχρι σήμερα)τών κάθε λογής μιαρών που συνεργάστηκαν στόν πόλεμο με τους φασίστες και τους Γερμαναράδες…..
 Βρήκαν αφορμή στόχοι και λοιποί να κρίνουν μιά  γυναίκα που μόλις εχτές έφυγε για τις πράξεις της οικογενείας της….αιδώς αργείοι
Μέχρι παλαιότερο  άρθρο της  φασιστοφυλλάδας στόχος   ξετρύπωσαν
Για να είμαι όμως δίκαιη όχι μόνο οι  φασίστες αλλά και κάποιοι αυτοπροσδιοριζόμενοι «αριστεροί «έριξαν λάσπη
η φώτο για τη λάσπη,όπως έγραψε ένας  φίλος άντε πείτε τη μ…..σας τώρα
Advertisements