Συνέντευξη του Marwan Toubassi Πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Ελλάδα στη δημοσιογράφο Μαιρη Καμπουράκη

1, Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη και τι περιμένετε από εδώ και πέρα.

Απάντηση: Αυτές τις μέρες παρατηρούμε υψηλή ένταση ειδικά στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του Ισραήλ «της κατοχικής δύναμης» εναντίον του λαού μας εκεί αλλά και εναντίον των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων. Αυτό είναι μέρος των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του status quo που ήταν εκεί για μεγάλες δεκαετίες στην Ιερουσαλήμ ως ανοιχτή πόλη για όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες και των κατοχικών πολιτικών ενάντια σε κάθε μορφή ελευθερίας, ιδιαίτερα την ελευθερία μετακίνησης και τις θρησκευτικές πρακτικές για τον λαό μας. οι Παλαιστίνιοι. Αυτό αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενη πόλη από το Ισραήλ και ως κατεχόμενη πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και ότι το ιστορικό της status quo πρέπει να διατηρηθεί ακόμη και σύμφωνα με το ψήφισμα του ΣΑΗΕ.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ κλιμακώνει τις αποικιακές του πρακτικές εισάγοντας νέες κατασκευές αποικιακών οικισμών και επεκτείνοντας τις υπάρχουσες σε διάφορα μέρη των κατεχόμενων εδαφών του Κράτους της Παλαιστίνης. Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται ραγδαία από τις δυνάμεις κατοχής και τους αποικιακούς Εβραίους εποίκους εναντίον των παλαιστίνιων νέων από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όπου περισσότεροι από 47 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους, και περισσότεροι από 4500 κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.Δεν περιμένω σύντομα να επιστρέψω στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που το ξεφεύγουν, η ισραηλινή κοινωνία δυστυχώς προχωρά προς μια ακροδεξιά φασιστική νοοτροπία και πρακτικές, ακόμη και ενάντια στη σταθερότητά τους και σε σύγχυση για την ταυτότητα του κράτους τους. Δεν μπορούμε να βρούμε έναν ειρηνευτικό εταίρο στο Ισραήλ στην παρούσα κατάσταση για να βάλει τέλος στη μακροχρόνια αδικία στον λαό μας. αυτοδιάθεση.
Η ειρήνη είναι ανάγκη για όλους τους ανθρώπους που βασίζεται στη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να μιλήσουν για ειρήνη και να διατηρήσουν την αποικιακή κατοχή τους και να θεωρούν το κράτος τους ως το μοναδικό εβραϊκό κράτος όπου 1,5 εκατομμύριο χριστιανοί και μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ζουν στο Ισραήλ, εκτός από 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στα κατεχόμενα.
Ένα κράτος κατοχής και απαρτχάιντ δεν μπορεί να είναι δημοκρατία και δεν μπορεί να είναι μέρος μιας σταθερής Μέσης Ανατολής ακόμη και με κάποιες «συμφωνίες ειρήνης/εξομάλυνση» που παρατηρήθηκαν με ορισμένους αραβικούς αποδοκιμασίες από την υποστήριξη του Τραμπ.
Η ειρήνη δεν μπορεί να επικρατήσει με την επικάλυψη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και την αποφυγή του αραβικού λαού γενικότερα.

2. Βοηθάει η ελληνική κυβέρνηση το Παλαιστινιακό; Ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας στάθηκαν στο πλευρό των Παλαιστινίων;

Οι αλλεπάλληλες ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τη διεθνή συναίνεση ως προς την αρχή της λύσης των δύο κρατών στη βάση των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 και ζητούν την αναγκαιότητα ίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης σε αυτή την αρχή, ως δρόμο για την ειρήνη στη χώρα μας. περιοχή . Ανυπομονούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Βουλής τον Δεκέμβριο του 2015, έτσι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την αρχή της λύσης των 2 κρατών στο βαθμό που θα αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ.
Η Ελλάδα ως φίλη χώρα που έχει γίνει μάρτυρας της ναζιστικής γερμανικής κατοχής με έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων που υπερασπίστηκαν το έδαφος της και μια στρατιωτική δικτατορία, κατανοούν πλήρως την καταστροφική έννοια της κατοχής. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην ΕΕ και μάλιστα αποκλειστικά στην αναθεώρηση της συνεργασίας της ειδικά σε επίπεδο ασφάλειας και στρατιωτικού με το Ισραήλ και να λάβει μέτρα τιμωρίας κατά του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ως κράτος απαρτχάιντ, για να πιέσει για τον τερματισμό του αποικιακή κατοχή και ρατσισμός .

Οι κρατούμενοι μας στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές είναι αγωνιστές για την ελευθερία, αγωνίστηκαν ενάντια στη βάναυση κατοχή που έγινε από το 1967 εναντίον της γης μας, του λαού μας και των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας τους είναι μέρος ολόκληρου του εθνικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στη μακροβιότερη κατοχή στην ιστορία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενάντια σε όλες τις μορφές ισραηλινής καταπίεσης και απαρτχάιντ και ενάντια στην ιστορική αδικία που επιβλήθηκε στον λαό μας εδώ και περισσότερες από επτά δεκαετίες.
Υπήρχε υποχρέωση του Ισραήλ που δεν εκπληρώθηκε, να απελευθερώσει τους πολιτικούς μας κρατούμενους που φυλακίστηκαν πριν από την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο, τις οποίες το Ισραήλ δεν τήρησε. Η απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων μας των αγωνιστών της ελευθερίας θα πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Έχουμε δεσμευτεί στις αρχές της δίκαιης ειρήνης από τις ενδιάμεσες συμφωνίες του Όσλο που υπογράφηκαν από την PLO ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, αλλά από τη στιγμή που οι ακροδεξιές ισραηλινές ομάδες που κυβερνούν τώρα το Ισραήλ, εξόντωσαν τον πρωθυπουργό τους Ράμπιν, γκρέμισαν όλα. τις υποχρεώσεις τους και εργάστηκαν για τη διατήρηση της αποικιακής κατοχής τους σε όλα τα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης, αν και έχουμε αναγνωρίσει το Ισραήλ σε αυτές τις συμφωνίες την εποχή που δεν το έκαναν.
4 . Στην Ελλάδα είσαι πολύ αγαπητός, πώς νιώθεις για τους Έλληνες;

Ο ελληνικός λαός είναι πολύ αγαπητός στον λαό μας και σε εμένα προσωπικά, όπου είχα ένα ευρύ δίκτυο φίλων και υποστηρικτών κατά τη διάρκεια της αποστολής μου ως Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης για περισσότερα από οκτώ χρόνια που ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της αποστολής μου να αναβαθμίζω πάντα την ελληνική παλαιστινιακή φιλία και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, επίσημα και λαϊκά.
Είναι μια μακρόχρονη σχέση αλληλεγγύης του φιλικού ελληνικού λαού με την πορεία μας για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής προς την ελευθερία και τη δίκαιη ειρήνη. Ακόμα οι εικόνες από τις μαζικές πορείες αλληλεγγύης με τα δικαιώματά μας που γίνονταν πάντα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων στέκονται μπροστά στα μάτια μου, οι έντονες θέσεις των φιλικών πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, δήμων και οργανώσεων ενάντια στις πρακτικές του Ισραηλινού η αποικιακή κατοχή και η καταδίκη του αρχηγού της κατοχής ήταν πάντα εκεί τα τελευταία χρόνια

5, Ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία πιστεύεται ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα

Απάντηση για το 5+6: δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για το ότι θα τελειώσουν σύντομα οι κρίσεις που τρέχουν στην Ουκρανία, είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στη σταθερότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τότε που έγινε κουπέ στην Ουκρανία το 2014 από τον Ζελένσκι και τον νεοναζιστές που υποστηρίχθηκε από τη CIA, με τρόπο αποσταθεροποίησης της Ρωσίας και απειλής της εθνικής της ασφάλειας. Η Ρωσία υπερασπίζεται τα εθνικά της σύνορα και συμφέροντα, παλεύοντας ενάντια στην επέκταση του ναζισμού με μη κατοχικό τρόπο αλλά μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Από αυτή την άποψη, ως Παλαιστίνιοι που εξακολουθούν να υποφέρουν από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής και που έχουν υπάρξει ως μακροχρόνιο θύμα της υποκρισίας και των διπλών σταθμών της αποικιακής Δύσης, στέκονται σταθερά με τις αρχές της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ κάθε μορφής κατοχή εναντίον οποιουδήποτε λαού του κόσμου. Δυστυχώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύονται τον ουκρανικό λαό για χάρη της υπεράσπισης της καταρρέουσας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης και ηγεμονίας σε μια προσπάθεια να τη σώσουν, μπροστά στην άνοδο της Ρωσίας και της Κίνας ως βασικών παικτών στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αλλάζει σε πολυπολική τάξη.
Υποστηρίζουμε πάντα την ειρήνη και ζητάμε την υπεράσπιση της ανθρωπότητας μακριά από πολέμους και τρομοκρατία, που υποστηρίχθηκε πάντα από τα στρατιωτικά και οικονομικά συγκροτήματα των ΗΠΑ, τη στιγμή που η ΕΕ δεν μπορούσε να έχει ανεξάρτητες στάσεις μακριά από τις ξένες πολιτικές και τις ΗΠΑ. τα ενδιαφέροντα.