Αποστρατεύτηκε ο άνθρωπος που πολεμούσε το online έγκλημα χωρίς να ξέρει να διαχειριστεί ούτε τα δικά του προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.

Επιτέλους αποστρατεύτηκε και ο πιο άχρηστος και τεχνολογικά αναλφάβητος προϊστάμενος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος παγκοσμίως, ο Μανώλης Σφακιανάκης. Ο άνθρωπος που πολεμούσε το ονλάιν έγκλημα χωρίς να ξέρει να διαχειριστεί ούτε τα δικά του προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.

Για τον Μανώλη Σφακιανάκη, τον -πλέον- πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώθηκα πριν αρκετά χρόνια, όπως και ο καθένας που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για ανάλογους σκοπούς.

Εκτενέστερα ασχολήθηκα με την περίπτωσή του πριν από 4 χρόνια, μετά από τη μεγαλύτερη γελοιότητα στα διαδικτυακά χρονικά, το «κυνήγι μαγισσών» που εξαπέλυσε εναντίον του Γέροντα Πατσίτσιου, σε συνεργασία με τον Παππά της Χ.Α. και τον Χαρδαβέλλα. Μέχρι και σήμερα, παγκοσμίως, υπάρχει μόνο μια καταγεγραμμένη περίπτωση για δίωξη μετά από βλασφημία στο διαδίκτυο και αυτή δεν είναι άλλη παρά η περίπτωση του Γέροντα Πατσίτσιου, στις 21 Σεπτέμβρη 2012.

Η μοίρα θα το έφερνε να «συναντηθώ» μαζί του κι άλλες φορές, για προσβολή εθνικών συμβόλων, για προσβολή νεκρών και για κάποιες άλλες περιπτώσεις που δε θα αναφέρω τώρα. Οι συναντήσεις με έναν άνθρωπο τέτοιου βεληνεκούς, δεν αφήνουν αμφιβολία και στον τελευταίο, πως πρόκειται περί ενός ανθρώπου παντελώς άσχετου με το αντικείμενό του και επικίνδυνου. Ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός εν Ελλάδι δίνει και παίρνει φυσικά, αλλά όχι όταν κατέχεις το πόστο του εν λόγω κυρίου. Ιστορικές θα μείνουν οι «επιτυχίες» του που ήταν η σύλληψη του Πατσίτσιου, το κλείσιμο του gamato κι ένα κάρο τραγελαφικές προϊστορικές ανακοινώσεις που έβγαζε περί «ασφάλειας του διαδικτύου».

Ο Μανώλης Σφακιανάκης ουσιαστικά, οραματίζοταν μια ολοκληρωτική κοινωνία για το μέλλον, μιας και είχε ανακοινώσει πως «είναι καλύτερο να μην ανεβαίνουν καν φωτογραφίες παιδιών γιατί μπορεί να μην αρέσουν στο μελλοντικό αφεντικό τους». Τον διακατείχε μια φοβιστική και παρελθοντική αντίληψη για το διαδίκτυο και την τεχνολογία και αυτή συντέλεσε στο να φτιάξει τη χειρότερη Δ.Η.Ε. του πλανήτη.

Ήταν πρωταγωνιστής του γελοιότερου διαδικτυακού σκηνικού στα χρονικά, όταν έγινε ο «Κυβερνομπάτσος που επιχειρεί διείσδυση στο Indy Αθήνας»(https://athens.indymedia.org/post/30805/). Ένας άνθρωπος που μιλάει για την ασφάλεια και που δίνει συνεντεύξεις αριστερά και δεξιά για την πάταξη της παιδοφιλίας, δεν ξέρει ούτε καν να ανοίξει ένα λογαριασμό e-mail χωρίς το όνομα του στο Hotmail ή στο Yahoo. Τέτοιοι «Κλουζό», όχι μόνο δε μπορούν να ξεκαθαρίσουν το Ιντερνετ από τους παιδόφιλους, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να μοιράσουν και κλήσεις για παρκάρισμα.

Τέλος, ο Μανώλης Σφακιανάκης ήταν ένας PRτζης που έπαιζε τα παιχνίδια της εκάστοτε εξουσίας για να διατηρήσει την θέση του, αλλιώς θα τον είχαν σουτάρει από την περίπτωση του indymedia. Το πιθανότερο είναι πως με το ξήλωμά του, θα έρθει κάποιος μακράν πιο άσχετος, κατευθυνόμενος και γελοιότερος, που απλά θα είναι περισσότερο αρεστός στην παρούσα κυβέρνηση.

Σε εποχές που το διαδίκτυο είναι ένα από τα δυνατότερα όπλα, ο έλεγχός του θα είναι και αυτοσκοπός της εκάστοτε εξουσίας.

Anthellenator / Ανθελληναράς

 Διαβάστε επίσης

Π.Βήχος:Δέν ξεχνώ την αλητεία της ΔΗΕ

Μεγάλο πένθος στο ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.. πάει ο Σφακιανάκης, πάει…